h i r d e t é s

A Jobbik bosszúpolitikába kezdett, ez pedig nem tetszik a demokratikus ellenzéknek

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

A Jobbik bosszúpolitikába kezdett, ez pedig nem tetszik a demokratikus ellenzéknek

2020. május 29. - 19:56

 

Nem engedi a Jobbik, hogy közös ellenzéki képviselő-jelöltek legyenek 2022-ben, akik távoznak a parlamenti frakcióból. Az ellenzéki erők többsége nem híve a bosszúpolitikának. 2022-ben előválasztás kell, függetlenek is aspirálhatnak, döntsenek a választók! - derül ki az ATV körkérdéséből.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke - Forrás: MTI

Szerdán hárman léptek ki a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából. Sneider Tamás, a párt volt elnöke, akit a pártvezetés, Jakab Péterék vissza akartak hívni a parlamenti alelnöki posztról, Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely, is bejelentették: kilépnek, független parlamenti képviselők lesznek a jövőben. Nem fogadták el Jakab Péter elnök-frakcióvezető békejobbját, sem Balczó Zoltán gesztusát, aki végül is visszalépett attól, hogy Sneider parlamenti alelnöki helyére a jelölést elfogadja. Sneider Tamás “statáriális kivégzésről”, “véleményterrorról” és a párton belüli megfélemlítésről írt a Facebook oldalán a búcsúüzenetében.

Szerdán hárman léptek ki a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából. Sneider Tamás, a párt volt elnöke, akit a pártvezetés, Jakab Péterék vissza akartak hívni a parlamenti alelnöki posztról, Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely, is bejelentették: kilépnek, független parlamenti képviselők lesznek a jövőben. Nem fogadták el Jakab Péter elnök-frakcióvezető békejobbját, sem Balczó Zoltán gesztusát, aki végül is visszalépett attól, hogy Sneider parlamenti alelnöki helyére a jelölést elfogadja. Sneider Tamás “statáriális kivégzésről”, “véleményterrorról” és a párton belüli megfélemlítésről írt a Facebook oldalán a búcsúüzenetében.

Sneider Tamás megtarthatta volna az Országgyűlésben az alelnöki posztját, azt kérték tőle, hogy folytassa a szociális ügyekben való munkáját is - ezt a Jobbik alelnöke, Dudás Róbert mondta az ATV Startban. A Jobbik-frakcióülésén ezen kívül úgy döntöttek, megkérik Varga-Damm Andreát is, hogy folytassák együtt a munkát. Amikor közölték vele ezt a döntésüket, a képviselő mosollyal az arcán fogadta a hírt, majd kiment a mosdóba, és már nem ment vissza - mondta Dudás.

A most kilépő Varga-Dammék a függetlenek soraiban volt jobbikos frakciótársaikkal is találkozhatnak. Dúra Dórával például, akit pont Sneider Tamás Jobbik-elnökké választása után kizártak, mert az ellenjölt Toroczkai Lászlót támogatta az elnökválasztáson és a Mi Magunk platformot - de Apáti Istvánt, Fülöp Eriket és Volner Jánost is 2018 októberében zárta ki a párt és a Jobbik-frakció. Ők a Mi Hazánk Mozgalom tagjai lettek.

A volt jobbikos képviselő Bencsik János február 19-én lépett ki ( ő tavaly a képviselőségről lemondott Szávay István mandátumát vette át.) Bana Tibor független képviselő szintén a Jobbik-frakcióból lépett ki, a volt frakcióigazgató idén március 2-án választotta függetlenek sorait.

A 13 független között a csepeli egyéni győztes is

A 12 független képviselő között foglal helyet Szél Bernadett, az LMP volt elnöke, a párt volt miniszterelnök-jelöltje, aki 2018. október 1-jén Szabó Szabolccsal, a Csepel-Soroksáron győztes országgyűlési képviselővel egyszerre lépett ki az LMP-frakcióból. Akkorra már a párt etikai bizottsága három évre eltiltotta az LMP-ben betöltött pozícióktól, mivel a kampányban a választókerületi visszalépésekről tárgyalt más pártokkal. Hadházy Ákos volt LMP-s társelnök a parlamenti válssztáson szintén LMP-s színekben, a Tolna megyei listáról szerzett mandátumot. Ő már nem sokkal a választásokat követően, 2018 júniusában kilépett a pártból és az LMP-frakcióból - komoly politikai botrányok, belső összetűzések után.

A szintén független Székely Sándor ( Szolidaritás Mozgalom ) 2018. december 21-én lépett ki a DK frakciójából, ő szépen búcsúzott, a válásról semmit mondott később sem.

Bősz Anett, a Liberálisok színeiben az MSZP-Párbeszéd listán szerzett mandátumot, de 2018 májusában kilépett a Párbeszéd frakcióból. A háttérben az állt, hogy az MSZP akkori elnöke Molnár Gyula, Fodor Gábor, a Liberálisok volt elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnökségi tagja között született még a választások előtt egy mrgállapidás, miszerint az MSZP évi 60 millió forinttal támogatja a parlamentben a Liberálisok működését, erről azonban az MSZP vezető testületei nem tudtak. Bősz Anett tavaly, 2019 december 9-én ugyanakkor bejelentette, hogy belép a DK frakciójába.

A Párbeszéd-frakcióba Bősz Anett helyére a választásokon eredetileg egyetlen független képviselői mandátumot szerzett Mellár Tamás ült 2018 május 20-án - így megmentve azt. Az 5 fős limit miatt volt ez fontos, ha Mellár nem csatlakozik, Szabó Tímeáék parlamenti frakció nélkül maradtak volna.

Bosszú-politikától a közös jelölésig ?

A független státuszú 13 képviselő politikai jövőjét meghatározzák-e a korábbi politikai botrányok, személyi konfluktusok, a belső pártcsatározások kihatnak-e a jövőjükre? A kizárt vagy kilépő frakcióelhagyók a függetlenné válással végleg diszkvalifikálódtak-e, vagy adott esetben egyikük-másikuk akár az ellenzéki erők közös jelöltje is lehet a 2022-es parlamenti választásokon ?

Az ellenzéki pártokhoz intéztünk körkérdést az ügyben.

Jobbik: Diszkvalifikálták magukat

"A Jobbik magyar néppárt már korábban is leszögezte és egyértelművé tette, hogy azok a képviselők, akik távoznak a frakcióból, nem lesznek közös ellenzéki jelöltek" - közölte Farkas Krisztina, a Jobbik sajtófőnöke.

DK: Teljes összefogással...

A 2022-es országgyűlési választást megelőző, jelöltállítással kapcsolatos ellenzéki tárgyalások még nem indultak el. Annyi bizonyos, hogy a Demokratikus Koalíció vezetése minden esetben azon lesz, hogy a demokratikus ellenzék 2022-ben közös listával és közös jelöltekkel induljon a választáson, az Orbán-kormányt ugyanis csak így, teljes összefogással győzhetjük le - tudatta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

MSZP: előválasztás döntsön, függetlenek is aspirálhatnak

Az MSZP alapvetően továbbra is azt támogatja, hogy az ellenzék közös jelöltjeit - széles körű konszenzus hiányában - előválasztás során válasszák ki, ugyanis így lehet megtalálni azokat a független vagy pártok által támogatott személyeket, akik a legnagyobb választói támogatásra számíthatnak. Azoknak pedig, akiknek korábban már sikerült egyéni győzelmet elérniük vagy kimagasló támogatottságot szereztek valamelyik választókörzetben mindenképpen helyük van az ellenzéki előválasztáson - közölte Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója.

LMP: a helyi munkájukkal bizonyított függetlenek is az együttműködésben

Az LMP már a 2019-es önkormányzati választásokon is támogatott független jelölteket, helyenként így részesülve a közös ellenzéki sikerből. Így bár a 2022-es választásokon az együttműködés alapvető formáit az ellenzéki pártoknak kell kialakítani, a választási együttműködésnek részesei kell, hogy legyenek civil szervezetek, és olyan függetlenek, akik egyéni választókerületben a helyi munkájukkal bizonyítani tudtak eddig is - nyilatkozta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

Párbeszéd: Ne a politikusok, a választók szimpátiája döntsön!

A Párbeszéd szerint önmagában a frakcióból való távozás nem befolyásoló tényező, a Párbeszéd mindig is az előválasztás intézményében hitt. Abban, hogy nem a politikusok, hanem a választók szimpátiája és döntése kell legyen, ki indulhat eséllyel a választásokon. Ahogy ezt a Párbeszéd már meg is mutatta, amikor Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét előválasztáson keresztül juttatta győzelemre, és adott új ellenzéki főpolgármestert a személyével - tudatta a Párbeszéd sajtóosztálya.

Momentum: Senkit nem büntetnek, a kormányváltás a cél

“A Momentum számára mindig is a politikai értékrend és teljesítmény volt a mérvadó, amikor a jelöltjeinkről döntöttünk. Nem hoztunk semmilyen arra vonatkozó döntést, hogy bárkit korábbi párttagsága vagy frakciótagsága miatt büntessünk. A célunk az, hogy 2022-ben a legjobb jelöltek mérethessék meg magukat - egy az egy ellen - Orbán Viktor jelöltjeivel szemben. Bízunk benne, hogy egyik pártot sem a bosszú, hanem a kormányváltás célja fogja a jelöltállításkor vezérelni - közölte a Momentum sajtóosztálya. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s