h i r d e t é s


A Jobbik nem érti miért vizsgálja őket az ÁSZ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Jobbik nem érti miért vizsgálja őket az ÁSZ

2017. október 04. - 08:07

 

Az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mivel a Jobbik – többszöri megkeresésük ellenére – nem tett eleget az ÁSZ-ellenőrzéshez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének, ezzel pedig akadályozta a vizsgálatot.

Forrás: MTI

Az ÁSZ a 2017. július 10-én nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodásának ellenőrzését. - írja a Zoom.hu

Az ÁSZ-nál a Zoom.hu-t arról tájékoztatták, hogy a párt nem működik együtt velük,

mert nem adott meg minden, a 2015-2016 évi gazdálkodására vonatkozó, kért adatot. Hozzátették: arra is van lehetőségük, hogy az elmúlt két évre vonatkozó vizsgálatot kiterjesszék az idei év bizonyos időszakára is, amit meg is tettek.

Mivel az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel, ezért fordultak bejelentéssel az illetékes, XI-XII. kerületi ügyészséghez. A Zooom.hu kérdésére Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta,

az ügyészségen az ÁSZ jelzését feljelentésként értékelték, sorsáról a törvény szerint három napon belül döntenek.

Vagy elutasítják megalapozatlanság miatt, vagy elrendelik a feljelentést, illetve harmadik lehetőség, hogy feljelentés-kiegészítést rendelnek el. A szóvivő arra még nem tudott válaszolni, hogy ha nyomozás indul, akkor azt milyen tényállásra alapozva folytatják.

A Jobbik közleményt adott ki az ügyben. Eszerint együttműködtek az ÁSZ-szal, szeptemberben folyamatos volt köztük az egyeztetés, az adatszolgáltatás, majd szeptember 29-én az ÁSZ váratlanul azzal állt elő, hogy “ellenőrizni kívánják a 2017. január 1-e és június 30-a közötti időszakot is.” Az ügyet a párt azért tartja érthetetlennek, mert gazdasági igazgatójuk, Schön Péter előző nap telefonon beszélt az ellenőrzés vezetőjével, aki ezt nem említette.

Schön ezután kérdéseket tett fel az ÁSZ-nak a 2017-es időszakra irányuló vizsgálatra vonatkozóan, és október 2-i hétre javasolt időpontot a személyes találkozóra. A gazdasági igazgató arra is rákérdezett az ÁSZ-nál, hogy milyen jogszabályi helyre alapozzák az ellenőrzés kiterjesztését, lévén, hogy egy még beszámolóval le nem zárt, folyó évről van szó. Erre a levelére azonban állítása szerint az ÁSZ nem válaszolt, viszont most bejelentette, hogy az ügyészséghez fordul. Ez alapján – írták – felmerült a Jobbikban, hogy

az ÁSZ-t is beszippantotta a Fidesz kormány politikai elvárása (…) és a kormánypárt kinyújtott kezeként megpróbálhatja ellehetetleníteni a Fidesz egyetlen esélyes ellenzéki kihívóját.

A Jobbik közölte: továbbra is át szeretnék adni nekik a kért pénzügyi adatokat és dokumentumokat, illetve tisztáznák, hogy az ellenőrzés kiterjesztése jogszerű-e.

Az ÁSZ a Jobbik-közleményre reagálva közölte: továbbra is fenntartják, hogy a Jobbik – többszöri megkeresés ellenére – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. Az ellenőrzés hatóköre kiegészülhet kockázatjelzések alapján, a kockázatértékelés függvényében további lényeges ügyek szabályosságának ellenőrzésével az ellenőrzés megkezdésének időpontjáig – tették hozzá a 2017-re szóló vizsgálati kiterjesztésről szólva.

Tavaly szeptemberben zárult le egyébként a Jobbik korábbi, 2013-2014 közti gazdálkodását érintő ÁSZ-vizsgálat, amely több apóbb szabálytalanságot állapított meg. Ezek alapján a párt javított néhány könyvelési hibát, módosította alapszabályát, valamint – pótolva a törvényi mulasztást – létrehozták a párt felügyelőbizottságát is.

 

zoom.huh i r d e t é s

betöltés...

;