h i r d e t é s

A kaszinókat Magyarországon nem győzheti le a járvány sem

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A kaszinókat Magyarországon nem győzheti le a járvány sem

2021. február 24. - 13:35

 

A kormány abszurd intézkedései

A kép illusztráció! - Forrás: Euronews

A kormány kaszinótulajdonosokat sem hagyja az út szélén. Miért is tenné, hiszen az ország 11 kaszinójának koncessziótulajdonosai nagyrészt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiemelt káderei, olyanok, mint például Garancsi István, a fehérvári focicsapat tulajdonosa. A magyarázat azonban, amit a kormány fabrikált annak indoklására, miért üzemelhetnek a járvány idején, meglehetősen felháborító, főleg annak fényében, hogy a vendéglátósok lassan teljesen kilátástalan helyzetbe kerülnek, mert három hónapja nem nyithatnak ki.

Február elsején írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz Ungár Péter országgyűlési képviselő. Azt szerette volna megtudni, miért működhetnek zavartalanul az országban a kaszinók, ugyanakkor a hasonló tevékenységet folytató vendéglátóipari egységeknek miért kell zárva tartaniuk? A választ alaposan megrágta a kormány, de február 16-án végre írásban reagáltak az LMP-s képviselő feladványára.

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára könnyedén átvágta a gordiuszi csomót, hiszen indoklása szerint azért lehetnek nyitva a kaszinók, mert nem minősülnek vendéglátóipari egységnek. Tény, hogy menüt nem kínálnak a kaszinókban, de nehezen lehet elképzelni, hogy a vendégek ne innának valamit a játék közben, vagyis lényegében olyan funkciót tölt be, mint egy bár, vagy kocsma. És ez utóbbiak köztudottan szintén nem nyithatnak ki.

Közben persze a parkolás is ingyenes mindenhol, így a kaszinóba érkező úri közönségnek még erre se kell gondot fordítania.

A fából vaskarika esete tehát ismét fennáll, ha éppen meg kell védeni egy közegészségügyi szempontból teljesen értelmezhetetlen rendelkezést. Lehet persze azzal érvelni, hogy a kaszinók a boltokhoz hasonlóan bezárnak este 7 órakor, de ugyanezt megtennék a vendéglőtulajdonosok is, amennyiben megengednék nekik a nyitást. Fónagy államtitkár esetleg érvelhetett volna azzal is, hogy minden kör után szappanos, alkoholos vízzel lemossák a zsetonokat, vagy hogy a rulettasztalnál a krupiék kesztyűben pörgetnek.

Nem kell hozzá nagy fantázia azonban, hogy megállapítsuk, hogy a NER oligarchák érdekeit és érdekeltségeit akkor is védi a kormány, ha az olykor kínos magyarázkodásra kényszeríti. Nem beszélve arról, hogy a vendégkör sem a létminimum alatt élők köréből kerül ki, úgyhogy akinek pénze van, ezúttal is kiváltságosnak érezheti magát Orbán Viktor országában. Közben persze a parkolás is ingyenes mindenhol, így a kaszinóba érkező úri közönségnek még erre se kell gondot fordítania.

Sorolhatnánk az abszurd intézkedéseket, melyek mögött egyértelműen hatalomtechnikai megfontolások állnak a közegészségügyi szempontok helyett, de ezeket már mindenki unásig ismeri. Az Orbán-rendszer működésének logikáját azonban a kaszinók kivételezett helyzete világítja meg legjobban. Eszerint ha pénzed és hatalmad van, még a szükséghelyzetekben is több jog illet meg, míg azokat, akik nem rendelkeznek ilyen kiváltságokkal, a kormány különböző intézkedésekkel még sújtja is. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Amit szabad Ülő Bikának, nem szabad Sánta Szarvasnak.”

 

Szegedi Kattintós


 

Kommentek

h i r d e t é s