h i r d e t é s


A katalóniai konfliktust is gerjesztették az oroszok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A katalóniai konfliktust is gerjesztették az oroszok

2017. november 12. - 06:35

 

A spanyol hatóságoknak állítják, orosz és venezuelai hackerek is álhírek terjesztésével próbálták gerjeszteni a katalán válságot - idézi az Index az el Pais spanyol lap cikkét. - írja a Napi.hu

Forrás: Altucher Confidential

portál szerint a spanyol kormány szóvivője Ínigo Méndez de Vigo és vélelmi minisztere María Dolores de Cospedal, a pénteki kabinetülés után jelentette be, hogy egyértelmű bizonyítékaik vannak a hackerek aktív befolyásolási kísérletére Katalóniában. Az ügyet az Európai Unió Külügyi Tanácsa (FAC) viszik.

Nem engedhetjük meg, hogy ismeretlen, külföldi erők zavarják meg az alkotmányos rendünket - mondta de Vigno. A bizonyítékok szerint sok webes tartalom orosz területről jött. Azt egyelőre nem tudni, hogy állami megrendelésre cselekedtek-e az orosz és venezuelai hackerek, szemben a tavalyi amerikai elnökválasztásokkal. De ahogy akkor, most is álhírekkel operáltak: az egyikben például azt írták, hogy a Baleár-szigetek is kiállt Katalónia függetlensége mellett, egy másikban pedig azt állították hamisan, hogy a kasztíliai nyelvet nem tanították a régió iskoláiban.

Csütörtökön az Európai Unió kiberbiztonsági szakemberei is hasonló megállapításra jutottak. A Baleár-szigetekről szóló álhírt például megosztotta a dezinformáció miatt többször kritizált orosz Sputnik News és az állami pénzből működő RT is. A Telegraph cikke szerint az East Stratcom Task Force egy egész dossziét összeállított a zavarkeltő sajtóanyagokról.

A hazugságokkal és a szélsőségeseket megszólító tartalmakkal operáló cikkek jellemzők az orosz kiberhadviselésre a szakértők szerint.

 

napi.huh i r d e t é s

betöltés...

;