h i r d e t é s

A kijárási tilalom az államcsődhöz vezető egyenes út lenne

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A kijárási tilalom az államcsődhöz vezető egyenes út lenne

2020. március 30. - 11:07

Semmit nem lehet kizárni, de teljes kijárási tilalom sehol nincs, az az államcsődhöz vezető egyenes út lenne - mondta Gulyás Gergely miniszter a Bayer show-ban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer show-ban tegnap este a szombaton két hétre a járvány miatt bevezetett bevezetett kijárási korlátozásról azt mondta: csak meghatározott, nyomós okkal lehet elhagyni a lakásokat, házakat. Nyomatékosan megkértek mindenkit, hogy maradjanak otthon, ha tehetik. Természetesen az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, piacok, drogériák nyitva lehetnek, a munka, az alapvető szükségletek fedezése és az egyéni sporttevékenység továbbra sem tilos. A korlátozás két hétig, azaz húsvét szombatig fog tartani, a kormány akkor mérlegeli, hogy szükséges-e meghosszabbítani, további döntéseket hozni.

Bayer Zsolt kérdésére miszerint előállhat-e olyan helyzet a fertőzöttség száma miatt, “az elvi eshetőség fennáll-e”, amikor a kijárási korlátozásból kijárási tilalom lesz, a miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta: elvileg természetesen semmit nem lehet kizárni, de teljes tilalom sehol nincsen. Ha teljes kijárási tilalom lenne, az ország megállna, senki nem tudna dolgozni, jövedelemhez jutni. Teljes kijárási tilalom még Olaszországban nincsen, az az államcsődhöz vezető egyenes út - hangoztatta Gulyás Gergely a műsorban.

De a korlátozások viszonylag szigorú szabályozások, ha továbbiakra lesz szükség a kormány arra is készen áll, hiszen céljuk az emberi életek megmentése és a járvány terjedésének megfékezése - mondta a miniszter.  A magyar a bajor szabályozásnál szigorúbb, mert van egy veszélyeztetett idős korosztály.
Bayer Zsolt felvetésére, hogy az ellenzék szinte minden nap “elkésett intézkedésekről” beszél a járvány vonatkozásában, Gulyás Gergely azzal reagált: ezek az adatok mind ellenőrizhetőek, mind a veszélyhelyzet kihirdetésében, mind a határok lezárásában, mind gazdasági intézkedésekben és a kijárási korlátozás meghozatalában Magyarország az elsők között volt.

​T​izenötszörös a látencia

Gulyás Gergely szerint nem véletlen az, hogy míg ma már mindenhol ezer szám, vagy tízezer szám vannak megbetegedések, addig Magyarországon háromszáz eset van, ahol a fertőzést kimutatták (pénteken vették fel a műsort, azóta magasabb a szám), de senki nem vitatja, mi sem, hogy ezeknek a számoknak a jelentősége ma már Magyarországon is és külföldön is másodlagos, “mert a látencia tizenötszörös”. De mivel ezt a számot mindenhol tizenöttel kell szorozni, a különbségek megmaradnak - mondta a műsorban.

Radikális lépések

Radikális gazdaságépítő lépésekre lehet majd számítani, ezen a kormány és a jegybank is dolgozik. Az EU ebben az évben a hiányszabályokat elengedte, de a kormány így is szeretné tartani a 3 százalékos hiánycélt, ha tudják - mondta Gulyás Gergely.  Amikor oda jutnak, hogy a megbetegedések száma csökken, vagy amikor az életfeltételek és a munkafeltételek biztonságosan szavatolhatóak Magyarországon, akkor gazdaságélénkítő programot kezdenek. Ha valaki átmenetileg bajba kerül, azon segíteni kell, de nem segélyt, hanem munkahelyet, munkát kell biztosítani, és olyan vállalkozásokat támogatni, akik új munkahelyeket teremtenek a válság után. Segéllyel átmenetileg lehet segíteni, hosszú távon a szegénység fenntartása. De az a cél, hogy újra 4,5 millióan dolgozzanak - mondta Gulyás tegnap este.

atv.hu