h i r d e t é s

A kommunizmus csaknem 1200 áldozatának életrajza lett elérhető

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A kommunizmus csaknem 1200 áldozatának életrajza lett elérhető

2020. február 25. - 11:21

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette a Nemzeti Gyászpark adatbázisát, így elérhető annak a csaknem 1200 embernek az életrajza, akiket a kommunizmus áldozataként kivégeztek és a Rákoskeresztúri új köztemető három parcellájában (298, 300, 301) temettek el.

A Nemzeti Gyászpark adatbázisában keres egy érdeklődő a Rákoskeresztúri új köztemető látogatóközpontjában 2020. február 21-én. A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette az adatbázist, így elérhető annak a csaknem 1200 embernek az életrajza, akiket a kommunizmus áldozataként kivégeztek, és a Rákoskeresztúri új köztemető három parcellájában (298, 300, 301) temettek el. MTI/Kovács Attila

A sírkert látogatóközpontjában pénteken tartott sajtótájékoztatón Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta: a Nemzeti Emlékezet Bizottságával és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárával folytatott közös munka fontos állomásához érkeztek, de a kutatás továbbra sincs befejezve.

A látogatóközpontban - ahol az elmúlt években mintegy 20 ezren jártak -, valamint péntektől honlapjukon (www.nori.gov.hu) is megnézhetők az adatok - közölte a Nöri főigazgatója.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke hangsúlyozta: az adatbázis elkészítése négyéves munka eredménye. A kutatócsoportnak több kérdésre kellett választ találnia, például arra, hogy kik nyugszanak a parcellákban; hol, melyik parcella, melyik sírhelyén vannak földi maradványaik. A legnehezebb azonban a "miértre" választ adni. Fontosnak nevezte, hogy ennek a kérdésnek a megválaszolásakor senkit se vádoljanak meg alaptalanul, de a bűnösöket ne mentsék fel.

Kitért arra is: szembesültek a többi közt azzal, hogy egy sírhelyen hat-nyolc ember földi maradványai vannak, s azzal is, hogy a fejfák egy része csak emlékhely, a valódi sírhely nem ott van.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) főigazgatója és Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója (b-j) a kommunizmus áldozatainak közelgő emléknapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Rákoskeresztúri új köztemető látogatóközpontjában 2020. február 21-én. A Nöri szinte teljessé tette a Nemzeti Gyászpark adatbázisát, így elérhető annak a csaknem 1200 embernek az életrajza, akiket a kommunizmus áldozataként kivégeztek, és a Rákoskeresztúri új köztemető három parcellájában (298, 300, 301) temettek el. MTI/Kovács Attila

Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az életrajzokban nem azt rögzítik, ki mit tett, hanem azt, hogy miért ítélték el.

Cseh Gergő Bendegúz is szólt a parcellákba való tömeges temetésekről. Hozzátette: kutatómunkájuk célja volt az is, hogy legalább "tudományos végtisztességet" adjanak az áldozatoknak.

A Nöri honlapján kiemelték: a 298-as, a 300-as és a 301-es parcellák területe mint gyászpark a közeli Kisfogházzal együtt nemzeti emlékhely. A temető e legtávolabbi sarka és az egykori kivégzések fő helyszíne a 20. századi magyar történelem - a kollektív emlékezetben máig ható - eseményeinek, a második világháborúnak, a kommunista diktatúrának, 1956-nak és 1989-nek egyaránt mementója.

A három parcella nemcsak a nemzeti dicsőség és gyász színhelye, hanem a szégyené is.

A kivégzett, meggyilkolt, rabságban elpusztult hősök és ártatlan áldozatok mellett ugyanis háborús és köztörvényes bűnösök is nyugszanak az egykor, sőt sok esetben még ma is névtelen sírokban - olvasható a honlapon.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

(MTI)


 

h i r d e t é s