h i r d e t é s

A korábbi magyar nagykövet szerint Orbán Viktor félreérti az Egyesült Államokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A korábbi magyar nagykövet szerint Orbán Viktor félreérti az Egyesült Államokat

2022. november 24. - 05:58

A magyar miniszterelnök leválása Donald Trumpról nem is olyan egyszerű: egyrészt kockáztatja a volt elnök haragját, másrészt pedig nem biztos, hogy Ron DeSantissal össze tudna haverkodni – vélekedik Simonyi András.

Fotó: Miniszterelnök.hu/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Saját elemzést publikált az amerikai félidős választásokról a Balkan Insight portálon Simonyi András, a Gyurcsány-kormány washingtoni nagykövete. Írásában Simonyi kiemelte, hogy az amerikai társadalom a kiegyensúlyozottabb politika mellett szavazott, elutasítva voksával a butaságot és a szélsőségeket. Azt írta:

Trump kapta a legnagyobb ütést: az általa felkarolt jelöltek többségét a mérsékelt, centrista demokraták győzték le. Trump fojtószorítása a Republikánus Párton meglazult, már nem ő a republikánus márka tulajdonosa

Simonyi szerint a félidős választások eredménye hatással lehet a világ más, illiberális vezetőire, így Orbán Viktorra is, „aki minden reményét a Trump által támogatott jelöltek erős szerepléséhez fűzte”.

A volt nagykövet szerint azonban sem Trump, sem a trumpizmus nem halt még meg, nem tudni, mi fog felállni, amikor a Republikánus Párt elkezdi újradefiniálni magát. A világ számára azonban szerinte komoly üzenetértékkel bír a választás eredménye: Joe Biden nem lesz béna kacsa a következő két évben. „Ő az Egyesült Államok elnöke. Pont.”

Simonyi szerint Orbán bakot lőtt azzal, hogy Trump mellett tette le a voksát és azt a hazugságot híreszteli, hogy „Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata sosem volt még olyan jó, mint Trump alatt”, mindemellett pedig nyíltan megveti Joe Bident.

„Ron DeSantis felemelkedésével Orbán komoly dilemma elé került: vagy elhagyja legjobb barátját, levelezőtársát, bálványát, Donald Trumpot – kockáztatva ezzel annak haragját - , vagy ragaszkodik hozzá reménykedve abban, hogy valóban ő lesz az elnökválasztás győztese 2024-ben” – írja Simonyi, azonban hozzáteszi: „egy ilyen választás ennyire korai szakaszában állást foglalni nem okos ötlet”.

Orbán ráadásul Simonyi szerint nem tudna könnyen közeledni a nyíltan orosz- és kínaiellenes Ron DeSantishoz sem keleti kapcsolatai miatt, hiszen DeSantis valószínűleg rendkívül kínosnak tartaná a Vlagyimir Putyinnal és Hszi Csin-pinggel ápolt kapcsolatát. Simonyi állítja: Orbán és diplomatái Amerikában trumpistákkal lógtak, akik maguk is félreértik az Egyesült Államok hangulatát azzal, hogy Trumpot és annak elméleteit – például az elnökválasztás elcsalásáról – támogatják. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky