h i r d e t é s

A kórházaknak péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A kórházaknak péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket

2022. szeptember 30. - 07:16

Azt is elrendelték a Népszava szerint, hogy október 31-ig a béreken kívül csak a betegellátással összefüggő, tételesen engedélyezett számlákat fizethetik ki.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás és a pénzügyi szigor - írja a Népszava. A lap megtudta, hogy csütörtökön eligazítást tartottak az egészségügyi intézmények gazdasági vezetőinek, ahol megmondták nekik, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, és október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki.

Utóbbi azt jelenti, hogy ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy ezt engedélyeztetni kell egy online felületen, ésme is kell indokolniuk, hogy valóban betegellátással kapcsolatos a számla. Ha egy adott típusú utalásra egy kórház bead egy kérelmet és azt jóváhagyják, akkor arra már a többi kórháznak nem kell külön engedély.

A Népszava úgy tudja, azt is hangsúlyozták az értekezleten, ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól.

Egyelőre nem tudni, hogy mindez a gyakorlatban miként működik, mert még az engedélyező folyamatot kezelő online felület sem készült el. Az engedélyezett kifizetéseket a kincstári rendszeren keresztül ellenőrzik is.

Az sem tiszta egyelőre a lapot tájékoztató érintetteknek, hogy mi minősülhet nem betegellátással kapcsolatos kötelezettségek. Ilyen lehet például, amikor az orvosok kongresszusokra mennek, így októberben valószínűleg saját maguknak kell befizetniük a részvételi díjat, a kórház ugyanis a hónap végéig nem utalhat.

Azt is közölték a kórházi vezetőkkel a lap szerint, hogy le kell állítaniuk valamennyi informatikai beszerzéseiket.

Ha ez bármi okból mégis elkerülhetetlen, akkor az csak úgy lehetséges, ha arra előzetesen engedélyt kérnek a Miniszterelnökségtől.

A 2023-as költségvetés újratervezését pedig részben azzal indokolták, hogy eredményesen lezárult a gázközbeszerzés és így a 2021-es év végi árakat 4,2 szorzóval kell átírni.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, nincs kifizetési stop, tévesek az erre vonatkozó hírek. A költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, hektikus a világgazdasági környezet is, ezért egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség. (szmo.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky