h i r d e t é s

A kormány valótlant állít és az emberek életét veszélyezteti, miközben kirabolja az önkormányzatokat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A kormány valótlant állít és az emberek életét veszélyezteti, miközben kirabolja az önkormányzatokat

2020. május 31. - 15:55

 

Gulyás Gergely szerint a koronavírus-járvány elleni védekezés során nem lehetett számítani a baloldali pártokra, azok nem vettek részt a védekezésben, csakis a kormány támadásával voltak elfoglalva. A kancelláriaminiszter figyelmét bizonyára elkerülték a tények, ezért most a segítségére sietek néhány újbudai információval.

László Imre és Gulyás Gergely

A járvány kitörése óta több mint 100 millió forintot költöttünk védekezésre, amelyből már több mint  88 millió forintot fordítottunk maszkok, védőkesztyűk, fertőtlenítő szerek és különböző COVID tesztek beszerzésére. Ebből láttuk el a szakrendelőnkben és alapellátásban dolgozó orvosainkat, a szociális ellátásban tevékenykedőket, óvodai és bölcsődei dolgozóinkat, akik a járvány időszakában is dolgoztak, az önkormányzat dolgozóit és az Idősek Házát is, amelyeket veszélyhelyzetben a kormánynak kellett volna.

Erről is kérdezték néhány napja Kósa Lajost, a Fidesz alelnökét az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ahol elmondta, hogy át kell csoportosítani az ellátási feladatokat a tiszti főorvoshoz, hiszen a kormányhivataloknak nincsenek védőfelszereléseik. Nincsenek, pedig a 1997. évi Egészségügyi törvény alapján született és a Népjóléti Minisztérium járványok kapcsán követendő eljárást szabályozó 18/1998-as rendelete ezt állami feladatként a kormányhivatalok számára tette kötelezővé.

A kancelláriaminiszter vélhetően azt sem tudta, hogy Újbudán, amely a legnagyobb lélekszámú kerület a fővárosban, bevezettük a legfeljebb 100 ezer forint értékű veszélyhelyzeti krízistámogatást azoknak, akik a járványügyi veszélyhelyzet nyomán elvesztették állásukat. Ezt mostanáig 191-en igényelték.

De Gulyás Gergelyt arról sem tájékoztatták, hogy kerületünkben rendszeres élelmiszer-támogatást is lehet igényelni. A tartós élelmiszercsomagokat azok kérhetik, akiknél az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az 53 500 forintot, és kiskorú gyermeket kell eltartaniuk. Ilyen segítséget eddig 47-en kértek tőlünk.  Ezen kívül egyszeri, 50 ezer forintos ápolási támogatást ajánlottunk azoknak a családoknak, akik kórházból hazaküldött családtagjukat ápolják.

A miniszter úrnak bizonyára azt sem árulták el, hogy kerületünk call centert működtet, ahova mostanáig több mint 3000 hívás érkezett. Itt már több százan kértek és kaptak az önkormányzattól napi étkezést, élelmiszercsomagot, de több mint 400 újbudainak mi váltottuk ki a gyógyszerét, míg másoknak a speciális bevásárlásban és csekkek befizetésében segítettünk. Sok lakónknak pedig az jelentett megnyugvást, hogy lelki támogatást kaptak szakértő kollégáinktól. A mi feladatunk lett a kórházakból idő előtt kitett betegek ellátása is.

A kormány eközben támogatás helyett újabb sarcokat vet ki. Idén legalább 1 milliárd 52 millió forinttól esik el Újbuda a gépjárműadó bevételeinek teljes elvonása, az idegenforgalmi adó felfüggesztése, valamint a parkolás és közterületek használatának ingyenessé tétele miatt. Ennél persze jóval nagyobb, akár 3 milliárd forintos veszteségünk is lehet, egyebek mellett a normatív támogatások és az iparűzési adó  visszaesésének következtében. Jövőre sem könnyítik meg a dolgunkat, az ismert költségvetési tervezet szerint minimum 2,4 milliárd forintot von el tőlünk az állam, amelyet semmilyen más forrásból nem pótol.

Orbán Viktortól pedig azt várom, hogy 10 évnyi kormányzás után végre nőjön fel a feladathoz, viselkedjék államférfiként, az újabb milliárdokat eltüntető úgynevezett nemzeti konzultáció helyett kezdjen el végre az emberek valódi problémáival foglalkozni, és haladéktalanul  hagyjon fel a valódi munkát végző, a területeiken élő állampolgáraikról gondoskodó önkormányzatok kifosztásával!

 

Dr. László Imre, 11- kerületi polgármester


 

h i r d e t é s