h i r d e t é s

A kormányhivatal cáfolja Karácsonyt a Pesti úti idősotthon-ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormányhivatal cáfolja Karácsonyt a Pesti úti idősotthon-ügyében

2020. április 10. - 10:03

 

Budapest Főváros Kormányhivatala közleményben tudatta, hogy az ellenőrzés csak most jön az idősek otthonaiban. 

Karácsony Gergely főpolgármester - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Korábban hivatalossá vált, hogy a Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak és 7 ember elhunyt. A fertőzöttek száma azonban még tovább emelkedhet, mert a több mint ötszáz fős idősotthonban a laborvizsgálatok még tartanak.

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy március 9-e óta betartatják minden fővárosi fenntartású bentlakásos intézményben a látogatási tilalmat, a Pesti úton is és túl vannak már több vizsgálaton, amit a kormányhivatal indított. Mindent rendben találtak.

A főváros vezetését korábban bírálta Müller Cecília tisztifőorvos is. Ő Gy. Németh Erzsébettel együtt látogatott el az intézménybe. A főpolgármester-helyettes szintén arról beszélt, hogy a fertőzés nem a fenntartó hibája.

A főpolgármester megerősítette, hogy bizonyíték ugyan nincs rá, de fenntartja a gyanút, hogy a Pesti úti idősotthonba egy kórházból kerülhetett be a koronavírus. Azt nem tudják, melyik kórház lehet a fertőzés forrása, ami már több halálesetet is okozott. Szerinte most nem is ez a legfontosabb kérdés, hanem, hogy teszteljenek mindenkit, aki kórházból kerül vissza idősotthonba.

Karácsony azt mondta, ez ügyben már négy levelet is írt Kásler Miklós miniszternek, egyelőre eredménytelenül. Most az a megoldás a fővárosi intézményekben, hogy elkülönítik azokat, akik kórházból kerülnek vissza.

Az idősotthonokban, illetve a hajléktalan ellátásban muszáj szűrni, tesztelni, mert sok ezekben az intézményekben az idős, rossz egészségügyi állapotú ember, márpedig ők a legveszélyeztetebbek

– indokolta a kormányhoz intézett kérését Karácsony.

Most Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet nyilatkozatára reagálva a kormányhivatal tájékoztatta a Fővárosi Önkormányzat vezetését, hogy

a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai eddig nem ellenőrzést végeztek az idős otthonban, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak az intézményvezetésének a helyzet kezeléséhez, miután láthatóan a fenntartó ezekről nem gondoskodott hiánytalanul.

Az ellenőrzés most jön, miután az országos tisztifőorvos elrendelte az idős otthonok kötelező ellenőrzését. (24.hu)


 

h i r d e t é s