fbpx A koronavírus nagyobb eséllyel okoz vérrögöt, mint a vakcinák | CIVILHETES

h i r d e t é s

A koronavírus nagyobb eséllyel okoz vérrögöt, mint a vakcinák

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A koronavírus nagyobb eséllyel okoz vérrögöt, mint a vakcinák

2021. szeptember 02. - 06:01

 

A koronavírus elleni vakcinák által okozott véralvadási mellékhatások kockázatát jelentősen meghaladja a Covid-19-fertőzés által okozott véralvadási betegségek kockázata - derül ki az Oxfordi Egyetem egy friss kutatásávól. - írja a Napi.hu

(b-j) AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V első és második adagja, Janssen, Sinopharm és Pfizer-BioNTech vakcinák - Fotó: MTI/Balázs Attila

Elkészült az első kutatás, amely közvetlen összehasonlítás alapján hasonlította össze a vérképzőszervi és érrendszeri megbetegedések kockázatát a beoltott és a be nem oltott, de megfertőződött emberek esetében. A projektben nyolc kutatóintézet működött közre, összesen 29 millió, a két fő brit vakcinával - az Oxford-AstraZeneca adenovirális vakcina és a Pfizer-BioNTech mRNS-vakcina - immunizált egyén első oltás utáni adatait hasonlították össze 1,76 millió olyan emberével, akik igazoltan megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, ami a koronavírusos megbetegedéseket okozza - derül ki a British Medical Journalben megjelent Oxfordi Egyetem által végzett kutatásról.

Az Oxford-AstraZeneca vakcina első adagjának beadását követően rövid időre a trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszám), a vénás tromboembólia (VTE) és más ritka artériás trombotikus kórképek, a Pfizer-BioNTech vakcina első adagjának beadását követően pedig rövid időre az artériás tromboembólia és az ischaemiás stroke fokozott kockázatát találták. A SARS-CoV-2 vírussal való fertőzést követően azonban sokkal nagyobb volt e mellékhatások kockázata.  

A legjelentősebb, hogy a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött tízmillió emberre 12 614 VTE-eset jutott, szemben az AstraZeneca adenovírusos vakcináját kapó tízmillió emberre jutó 66 esettel. Az iszkémiás stroke esetében becsléseik szerint a Pfizer vakcinát kapó tízmillió emberre 143 többlet eset jutott, míg a SARS-CoV-2-vel fertőzött tízmillió emberre 1699 többlet eset jutott. Azért a többleteseteket vizsgálták, mivel a fenti betegségek, kórképek járvány és oltás nélkül is előfordulnak a népességben, így pedig az látszik, hogy a két tényezőnek köszönhetően milyen gyakorisággal fordulnak elő ezek a tünetek.

"Az embereknek tisztában kell lenniük a Covid-19 oltást követő megnövekedett kockázatokkal, és azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha tüneteik jelentkeznek, de azzal is tisztában kell lenniük, hogy a kockázatok lényegesen magasabbak és hosszabb ideig fennállnak, ha SARS-CoV-2 vírussal fertőződnek" - mondta el a kutatás vezetője, Julia Hippisley-Cox professzor, az általános orvoslás professzora az eredményekről. 

"Összességében tehát ez az elemzés egyértelműen kiemeli az oltás fontosságát, hogy csökkentsük az egyéneknél az említett véralvadási és vérzéses kimenetel kockázatát, valamint a Covid-19 oltások által nyújtott jelentős közegészségügyi előnyök miatt" - kommentálta a kutatás egy másik résztvevője, Aziz Sheikh professzor, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa a kutatás jelentőségét a Brit Hematológiai Társaság portálja szerint.

Miután a világjárvány már több mint másfél éve tart, valamint az oltási kampányok is több helyen kilenc-tíz hónapja tartanak, egyre több nagymintás kutatás készül a koronavírus és az oltások hatásáról. Izraeli kutatók például így állapították meg, hogy a fertőzésre adott oltás alakítja ki a legerősebb védettséget a delta-variánssal szemben. (napi.hu)


 

h i r d e t é s