h i r d e t é s

"A koronavírus van, akinek az ízérzékét veszi el, a hajdúnánási polgármesternek viszont a szavahihetőségét?!"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"A koronavírus van, akinek az ízérzékét veszi el, a hajdúnánási polgármesternek viszont a szavahihetőségét?!"

2020. május 27. - 16:45

 

2019. október 13-án az önkormányzati választáson Hajdúnánás lakói megértették üzenetünket és a kontroll nélküli városvezetést, felváltotta egy kiegyensúlyozott, széles körű véleményekre épülő testület. A hajdúnánási képviselő-testületen belüli 6:6-os arány elindított egy munka alapú, kölcsönös kompromisszumokra épülő tevékenységet. 

Forrás: Összefogás Hajdúnánás

2020.03.15.: Egy mindenki számára ismeretlen szituációt teremtett a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet. Az úgynevezett rendeleti kormányzás eredményeként a polgármesternek Hajdúnánáson is teljes jogköre lett, tehát minden döntést egyszemélyben hozhat meg.
2020.04.01.: Szólláth Tibor polgármester úr az alábbi nyilatkozatot teszi a Hajdúnánási Televízióban arról, hogyan fogja ebben a helyzetben a várost irányítani:

„Nem gondoltam azt, hogy akkor most itt van a lehetőség, hogy meghozzak egy sor olyan döntést, amire korábban esetleg nem tudott a képviselő testület döntéseket hozni.”

Ezt 2020.04.22.-én Nagyné Legény Ildikó alpolgármester asszony a Hajdúnánási Televízióban megerősítette.

Ezt mondták, ehhez képest a polgármester mást cselekedett!

2020.05.14.: Megküldték a képviselő csoportunknak a május havi első előterjesztéseket véleményezésre, ahol a 2. napirend arról szólt, hogy a Művelődési-, Oktatási- és Sport Bizottság jogkörét (amelyet az államháztartáson kívüli forrás átadásáról-átvételéről szóló 32/2014. (XI. 28.) Önkormányzati Rendelet szabályoz) megvonja és a képviselő-testület jogkörébe helyezi.

„(1) A támogatások odaítéléséről, a tárgyévi költségvetési rendeletben foglaltak alapján a képviselő-testület dönt.”

Erre képviselőcsoportunk írásban eljuttatta véleményét, amely névszerinti szavazás alapján, 6 nem szavazattal elutasította a rendelet módosítását. Természetesen ennek most nincs hatása a döntésre, de ezt rendes testületi ülésen, nem tudta volna megszavaztatni, hiszen nincs hozzá elég szavazata. Tehát:

Visszaélt a vírushelyzet adta jogi lehetőségével, politikai célokra használta fel a veszélyhelyzetet!

Szavahihetőség?!

A MOISB (Művelődési-, Oktatási- és Sport Bizottság) elnökét és többségét a képviselő testületi SZMSZ alapján, amelyet 12 egyhangú szavazattal elfogadott Hajdúnánás képviselőtestülete, az Összefogás Hajdúnánásért képviselőcsoport adja. Ez nem véletlen, hiszen ebben állapodtunk meg polgármester úrral! Nézzük csak:

Újabb idézet (2019.12.18.) Szólláth Tibor polgármester és (2020.01.01.) Nagyné Juhász Krisztina képviselőcsoport vezető Hajdúnánási Televízióban tett nyilatkozatából:

„A bal liberális ellenzék bizottság tekintetében azt kérte, hogy („Műsorvezető: Többet kért?”) többet igen, igen és ezt a kompromisszumot, én azt gondolom, megkötöttük.”

A Hajdúnánási képviselő testület megalakulásakor Szólláth Tibor polgármesteri szavát adta ahhoz a megállapodáshoz, amely szerint:

 • A Polgári Összefogás képviselőcsoport 2 alpolgármestert javasol.
 • Az Összefogás Hajdúnánásért Képviselőcsoport 1 alpolgármestert
  és 1 bizottság (MOISB) elnököt, ahol többségi képviseletet kap.

Legutóbbi döntésével viszont ezt a megállapodást felrúgta és elvette a MOISB bizottság döntési jogkörét. A vírushelyzet adta jogi lehetőségével tehát visszaélt, vagyis politikai célokra használta fel a veszélyhelyzetet!

Szavahihetőség?!

Az előterjesztésben, amelyet Nagyné Legény Ildikó jegyez, aki ennek a megállapodásnak a részeként kaphatta meg a felhatalmazást arra, hogy alpolgármester legyen, az az indoklás szerepel, hogy sokkal demokratikusabb, ha támogatások odaítélésében nem csak egy bizottság dönt. Szerinte nagyobb felhatalmazása van a képviselő testületnek. Ez az indoklás sok tekintetben sántít.
Nézzük az érveinket:

 • Több évtizede, minden politikai oldaltól függetlenül, a bizottság a saját hatáskörében dönthetett.
 • Az előző ciklusban a polgármester vezette frakció adta a bizottság tagjait, ellenzéki képviselő még csak tagja sem lehetett a bizottságnak.
 • A most működő bizottságnak még nem volt lehetősége demokratikusan működni, tehát ezzel a döntéssel az előző szervezetek működéséről mondtak véleményt.
  Nem voltak demokratikusak!?
 • Hol a bizalmi városvezetés?!
 • Eleget fogunk tenni a kérésnek, eddig a döntésekbe a bizottság nem vonta be a civil szervezetek vezetőit. Minden bizottsági ülés nyilvános lesz a civilek meghívásával és a televízió jelenlétével.
 • Milyen meglepő, hogy annak a bizottságnak a jogkörét nem helyezte a testület szintjére, amelyben jelenleg a Polgári Összefogás adja a többséget, pedig ott is támogatások odaítéléséről is döntenek.

Miért hozta meg ezt a döntést?

Semmi más célja nem lehetett, csak az általa politikai ellenfeleknek tartott képviselőcsoport jogainak megnyirbálása, a vészhelyzet leple alatt.

De ezt az állítást döntsék el Önök!

Számunkra a legnagyobb kérdés: Mikor és hogyan hihetünk innentől kezdve a polgármester szavahihetőségében?

 

Összefogás Hajdúnánás


 

h i r d e t é s