h i r d e t é s

A korrupcióellenes jogásznő magasan nyerte a szlovák elnökválasztás első fordulóját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A korrupcióellenes jogásznő magasan nyerte a szlovák elnökválasztás első fordulóját

2019. március 17. - 05:54

 

A szavazatokat már számolják, Caputová magasan vezet. A Fico pártja által támogatott EU-biztos juthat tovább második helyen.

Zuzana Čaputová - Forrás: aktuality.sk

Magasan Zuzana Čaputová polgárjogi aktivista végzett az élen a szlovákiai elnökválasztás szombati első fordulójában, mellette pedig Maroš Šefčovič EU-biztos jutott tovább a március 30-i második fordulóba. 99,4 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki Čaputová 40,5 százalékon állt, míg az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a legnagyobb kormánypárt által támogatott Šefčovič 18,7 százalékkal követte, kevesebb mint feleannyi szavazatot kapott.

Čaputová az Új Szó szerint még a szavazatok számolása közben azt mondta, hogy alázattal fogadja az előzetes eredményeket. „Úgy érzem, hogy a szavazók változást akarnak" – jelentette ki. A szavazatszámlálás végén pedig magyarul, és több kisebbségi nyelven is megköszönte a támogatásokat. Örült annak, hogy nem jutott szélsőséges jelölt a második fordulóba. Azt mondta, hogy Šefčovičcsal együtt ugyan mindketten EU-pártiak, de másképpen látják például a korrupció és a felelősségvállalás kérdését.

Zuzana Čaputová 40,53%-kal toronymagasan nyerte a köztársaságielnök-választás első fordulóját. Maroš Šefčovič végzett a második helyen. (index.hu)


 

h i r d e t é s