fbpx A köznek tényleg csak úgy lehet adni, ha azon valaki jó sok pénzt keres? | CIVILHETES

h i r d e t é s

A köznek tényleg csak úgy lehet adni, ha azon valaki jó sok pénzt keres?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A köznek tényleg csak úgy lehet adni, ha azon valaki jó sok pénzt keres?

2019. szeptember 18. - 07:24

 

Íme egy ellenpélda! Több mint három éve egy esztergomi polgár, Fonyódi György nyílt levélben fogalmazta meg azt a gondolatát, hogy egy gyógyhatású ásványvizet adó forrás vizét ne a Kis-Dunába engedje el az önkormányzat, hanem létesítsen ivókutat a köznek.

"A köznek úgy is lehet adni, hogy az csak a köz érdeke legyen."

Több mint három éve egy esztergomi polgár, Fonyódi György nyílt levélben fogalmazta meg azt a gondolatát, hogy egy gyógyhatású ásványvizet adó forrás vizét ne a Kis-Dunába engedje el az önkormányzat, hanem létesítsen ivókutat a köznek.

Több ízben és egyre több pénzt ajánlott fel az önkormányzatnak egy közkút létesítésére, hogy ne a Kis-Dunába folyjon el egy gyógyforrás ásványvize.

Olyan kiemelt helyzetben van Esztergom, hogy a Szent István Strandfürdőt tápláló forrás olyan bőséges vízhozamú, hogy nem csak a fürdő medencéit táplálja, hanem jelentős "felesleg" is rendelkezésre áll a vízből.

A forrás, az forrás

A strand gépházában megkóstolhatják a szerencsésebbek ezt a vizet, azonban a víznek útját állni törvényekkel és rendeletekkel nem lehet. Hiszen attól, ha egy forrás felett elzárja az ember a csapot, a forrásból feltörő víz utat talál magának másfelé. Éppen ezért az itt feltörő gyógyhatású ásványvizet a fürdő kifolyójában a Kis-Dunába engedik.

Hallottam olyan "piaci pletykákat", hogy a Fidesz körein belül erős lobbi van ennek a víznek a palackozási jogaira. Ha és amennyiben igazak a pletykák, akkor ha az esztergomiak hagyják, ismét elveszíthet a város közössége egy olyan "közkincset", amely egy ivókút formájában mindenkit megilletne.

Vecskó Judit, a Szeretgom Egyesület szentgyörgymezői képviselőjelöltje legutóbb tegnap írt a Szent István Kútról és a gyógyhatású ásványvízről.

 

Esztergom önkormányzata nem mozdul egy nemes felajánlásra

Fonyódi György első nyílt levelét 2016 decemberében írta, amelyet ide kattintva olvashat.

Három évvel később, miután felvetésére érdemi választ Esztergom Önkormányzatától nem kapott, fél millió forintra emelte a kezdeményezése megvalósításához szükséges anyagi forrást.

2019 augusztusában újabb nyílt levélben hívta fel a figyelmet az ivókút megvalósításának lehetőségére, de az önkormányzat erre a levelére sem reagált érdemben.


 

h i r d e t é s