h i r d e t é s

A Kúria végleg kimondta: hazudott a kormány a "nemzeti konzultációban" a Magyar Helsinki Bizottságról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Kúria végleg kimondta: hazudott a kormány a "nemzeti konzultációban" a Magyar Helsinki Bizottságról

2019. november 22. - 07:03

 

A kormany.hu nyitóoldalán 30 napig kint kell tartani a bocsánatkérést és 2 millió sérelemdíj is jár a jogvédő szervezetnek. - írja a nepszava.hu.

A Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét: a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról. Az ítélet kétmillió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát. De ennél is fontosabb, hogy nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel - tudatta a jogvédő szervezet.

A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-jén indított személyiségi jogi pert a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a "nemzeti konzultáció" lebonyolítója ellen. A "Soros-tervről" szóló "kérdőívben”, az 5. kérdés magyarázataként szereplő szövegben azt írják a Magyar Helsinki Bizottságról, hogy a szervezet segíti a bevándorlást és védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda védekezése szerint ez a "kormány véleménye", ezt az érvet azonban az összes bíróság lesöpörte az asztalról, azzal, hogy ez tényállítás, amelyek a valós tevékenységétől eltérő, hamis színben tüntetik fel a Magyar Helsinki Bizottságot. 

A Magyar Nemzet is helyreigazított

Egy nappal a Magyar Helsinki Bizottság által kezdeményezett sajtóper kezdete előtt úgy döntött a kormánylap, bírósági ítélet nélkül beismeri, hogy hazudott a bizottság tevékenységével kapcsolatban. Ennek megfelelően helyreigazítást tettek közzé: 

A másodfokú bíróság, amely a nemzeti konzultációs kérdőívet egyfajta sajátos politikai marketing-eszközként értékelte (nem pedig a közügyekről való tájékoztatásnak), azt is leszögezte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint kormányzati szerv nem igényelhet alapjogi védelmet a vélemény-nyilvánítás szabadságára hivatkozva, mert ez a védelem a polgárokat illeti meg az állammal szemben, nem a kormányt a polgárokkal szemben. 

Az ügy három bíróságot járt meg. A Fővárosi Ítélőtáblán 2018 májusában jogerős ítélet született, amit a kormány megtámadott, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián. Ma a per végleg eldőlt a Magyar Helsinki Bizottság javára, a kormánynak elégtételt kell adnia. 

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s