h i r d e t é s


A kvótakampány vidéki matricázására kifizetett költségek fele fiktív lehetett

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A kvótakampány vidéki matricázására kifizetett költségek fele fiktív lehetett

2017. december 07. - 05:28

 

A kormány 2016-os kvóta-népszavazási kommunikációjának részeként bonyolították le a vidéki közlekedési központok és a Volánbusz Zrt. buszain futó “vidéki jármű” kampányt. - írja az Átlátszó

Forrás: atlatszo.hu

Az alig kéthetes reklámmegjelenés során a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda nettó 80 millió forintot buszoztatott meg. Megszereztük a kampány hivatalos dokumentációját, ami alapján könnyen lehet, hogy ennek az összegnek több mint a felét feleslegesen költötték el, csak a nyomdai munkára mintegy 27 millió forintos túlszámlázás történhetett. Bár nem milliárdos tételekről van szó, az ügy mégis tanulságos: egyrészt betekintést enged a keretszerződéseken belüli, egyedi megrendelések világába, másrészt bizonyítékokkal szolgál a Kabinetiroda hanyagságára, valamint a közbeszerzés nyertesei által a valós munka ellenértékén felül szerzett milliókra.

A 2016-os kvóta-népszavazási kampány finisében, 13 nappal a szavazás előtt, 7 állami tulajdonú vidéki közlekedési társaság buszain jelentek meg a kormány piros-fehér-zöld zászlós hirdetései. Köztük a Volánbusz Zrt. járatain is, amely ekkor már 2 éve egyáltalán nem értékesítette kereskedelmi céllal a járművek külső felületeit. A “vidéki jármű” kampány megrendelője a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, készítője pedig a Rogán Antal Pasa parki szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba két cége: a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. voltak.

A két cég Egyesült Reklám Konzorcium néven nyert 2016 augusztusában egy nettó 2 milliárd forint keretösszegű, újranyitott közbeszerzésen. A vizsgált kampány a keretszerződésen belüli, egyedi megrendelések útján került lebonyolításra. A feladatokkal megbízott cégek (Network 360 Kft., Affiliate Network Kft.) Dömötör Csaba, miniszterhelyettes, parlamenti államtitkárnak címezték ajánlataikat, míg a megrendelésekért és a teljesítés igazolásáért Dr. Bíró Marcell, közigazgatási államtitkár volt a felelős.

Az elemzés alapjául szolgáló hivatalos iratok itt böngészhetők (Google Drive)

  1. A Network 360 Kft. egy, a közbeszerzési eljárás ajánlati ártáblázatban ugyan szereplő, de teljesen más célt szolgáló nyomdai feladat alapján adott árajánlatot, majd ezt rendelte meg a Kabinetiroda. A Network 360 Kft. a járműreklámokat nem a megrendelő felé elszámolt, névjegykártya méretű matricákból nyomtattatta ki, hanem a megjelenési méretükben, fajlagosan sokkal alacsonyabb nyomatási költségek mellett. Az általunk megkeresett nyomda árajánlata nettó 27 millió forinttal volt alacsonyabb a Network 360 Kft. áránál.
  2. A szeptember 19-étől október 15-éig lefoglalt reklámfelületeket a Miniszterelnöki Kabinetiroda csupán október 2-áig, a népszavazás napjáig használta: 27 nap helyett csupán 14 napig. Így a Kabinetiroda közel nettó 6 millió forint közpénzt feleslegesen költött el, a médiavásárlással megbízott Affiliate Network Kft. ugyanakkor a 27 napra kifizetett nettó médiaköltés után vette fel a neki járó 15%-os médiaközvetítői jutalékot, ami nettó 1 millió forintos extra kiadást jelent.
  3. A kampány indulása előtt 3 nappal mind a 7 állami közlekedési cég egyedi reklámközvetítői szerződést kötött az Odex Outdoor Expert Kft.-vel. Ez a cég lett az állami cégek külső járműreklám-felületeinek médiatulajdonosa, az Affiliate Network Kft. pedig tőle vásárolta meg a reklámfelületeket a Kabinetiroda számára. A médiavásárlással és lebonyolítással kapcsolatos munka érdemi részét az Odex végezte, az Affiliate Network pedig “csak” felvette a 15%-os médiaközvetítői jutalékot. Így az adófizetők tulajdonképpen kétszer fizettek ugyanazért a feladatért. Az Odex beemelése a kampányba nettó 2 millió forintba került.
  4. A Network 360 a reklámanyagok kiszállítására adott árajánlatában a megyeközponti buszállomásokat nevezte meg úticélnak, és dupla átlagkilométerrel számolt, a teherautók vissza útját is felszámolva. Számításaink szerint ezzel a trükkel a cég nettó 2 millió forint körüli összeggel számlázta túl a projektet.
  5. Az állami közlekedési központok Odex-szel kötött reklámközvetítői szerződéseiből az is kiderül, hogy a kihelyezési és eltávolítási munkálatokat a vidéki közlekedési központok végezték. A projekt beszámolója mégis nettó 2,445 millió forint Budapesten kívüli személyszállítási költséget tüntet fel a reklámokat kihelyező “építőmunkások” helyszínre utaztatása címén.
  6. A “vidéki jármű” kampányról összességében megállapítható, hogy az elszámolt költségek fele, több mint 40 millió forint felesleges kiadás, illetve fiktív költség lehetett.

További részletek az Átlátszó cikkében >>h i r d e t é s

betöltés...

;