h i r d e t é s

A legfontosabb infók a kalóriatáblázatokról és a szénhidráttáblázatokról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A legfontosabb infók a kalóriatáblázatokról és a szénhidráttáblázatokról

2020. december 07. - 11:34

 

Manapság rengeteg mindenhez lehet szükségünk kalória- vagy épp szénhidráttáblázatra. Rengeteg fontos adat, amiket mind jó, ha szem előtt tartunk a mindennapjainkban, főleg abban az esetben, ha fogyni szeretnénk vagy épp egészségesen élni. 

Forrás: kiszamolo.com

Miket érdemes figyelni?

A legfőbb értékek, amik egy kalóriatáblázatban szerepelnek, azok az energia, a szénhidrát, a fehérje, a zsír, a rost és a koleszterin. Ezek mindegyike nagyon fontos a szervezet számára, csak közel sem mindegy, hogy melyik milyen mennyiségben. A táblázat egyes értékeit röviden jellemezzük, hogy tudd, hogy mit értenek alatta.

 1. Energia: A szervezet motorja, amit az egészséges működéshez ki kell vonnia a táplálékból. A legtöbb energiát a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok tartalmazzák. Általában kalóriában (cal) van megadva az értéke.
 2. Szénhidrát: Ebből könnyen és gyorsan jut a szervezet energiához. A növények fotoszintetizálása következtében jön létre. A legismertebb szénhidrát a cukor, amiből jócskán viszünk be a szervezetünkbe.
 3. Fehérje: Az egyik legfontosabb vegyület a szervezetben, amire minden nap szükség van ahhoz, hogy a szövetek jól működjenek, és mindenben kielégítően szolgálják az egészségünket.
 4. Zsír: Akármennyire is azt hisszük, hogy káros, a szervezet egyik alappillére. Minden embernek szüksége van rá egy bizonyos mennyiségben. Testsúlykilogrammonként 1 grammra, ami azt jelenti, hogy ha 70 kiló vagy, akkor napi 70 gramm zsírt kellene fogyasztanod ahhoz, hogy minden folyamathoz elegendő legyen.
 5. Rost: Szintén elengedhetetlen a működésünkhöz, mivel olyan szénhidrát, amit a szervezetünk nem tud feldolgozni. Segíti a vízmegkötést, az emésztést és a bélműködést is. Napi rendszerességgel fogyasszuk!
 6. Koleszterin: Fontos vegyület, ami a májban termelődik, és tápanyag útján jut be a szervezetbe.

A kalóriatáblázatról

A fenti értékeket bármikor ki tudod keresni az itt található kalóriatáblázat és szénhidrát táblázat segítségével. Ezzel akár azt is megnézheted, hogy az adott élelmiszer mennyit tartalmaz szénhidrátból, és akár az étel zsírtartalmával is kalkulálhatsz. Segít abban, hogy egészségesen étkezz és biztosan úgy táplálkozz, ahogy a szervezetednek szüksége van rá.

A legtöbb energiát tartalmazó ételek közül íme a három listavezető, melyek nem meglepő módon zsírok és olajok.

 1. Sertészsír
 2. Libazsír
 3. Bogáncsolaj

Ha inkább a szénhidráttartalom érdekel, akkor is megmutatjuk a dobogósokat:

 1. Savanyú cukorka
 2. Kétszersült
 3. Rizs (hántolt, fényezett)

Ahogy látható, a cukor a legnagyobb szénhidrátforrás, ami ha ellenőrizetlenül jut a szervezetbe, akkor könnyen sok baj forrásává válhat.


 

Kommentek

h i r d e t é s