h i r d e t é s

A Magyar Cserkészszövetségnek nem kellettek a borsodi roma gyerekek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Magyar Cserkészszövetségnek nem kellettek a borsodi roma gyerekek

2018. július 11. - 12:11

 

Cserkész lennél? Cigány vagy? Akkor nem fog menni! - írja a magyarnarancs.hu.

Illusztráció: MTI/24.hu Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyar Cserkészszövetség elutasította egy borsodi roma fiatalokból álló cserkészcsapat megalakulását, arra hivatkozva, hogy

a borsodi roma fiatalok sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé,

- írja a 168 óra.

A cikk elmeséli, hogy a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola, ahová a tanulók nagy része a környékbeli szegregált, cigány általános iskolákból érkezik, minden eszközzel igyekszik más társadalmi réteghez tartozó fiatalokkal megismertetni saját diákjait. Ennek lett volna egy kiváló eszköze a cserkészmozgalom elindítása és a Magyar Cserkészszövetséggel való kapcsolatfelvétel. El is indult a közös munka, a cél pedig az volt, hogy egy saját cserkészcsapatot hozzanak létre roma fiatalokból.

2017 nyarán, amikor az Ámbédkarosok teljesíteni akarták a hivatalos cserkészcsapattá szerveződés egyik feltételét, méghozzá azt, hogy közösen táborozzanak, és vezető-képzésen is részt vegyenek, hirtelen ellenállásba ütköztek. Derdák Tibor, az iskola igazgatója a lapnak elmondta, hogy a gyerekeket befizették a táborba, de amint "a cserkészeknek leesett, hogy a táborozók között három roma fiatal is lenne, azonnal vissza akarták küldeni a befizetett pénzt, indoklásul pedig összevissza magyarázkodtak."

Indoklásul olyan érveket hoztak fel, mint az

ez a tábor bensőséges lesz, csak a mieinknek szerveződik,

vagy hogy

sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé.

Az ország több pontján, több táborral próbálkoztak, ám a roma fiatalok sehol sem kellettek a magyar keresztény cserkészeknek. Annak a Magyar Cserkészszövetségnek, akik "az integrált nevelésben hisznek", és akiknek a "programjaik mindenki számára nyitottak, aki elfogadja a cserkészet értékeit". És akiket az állam évek óta jelentős mértékben támogat.

A borsodi roma fiataloknak végül francia cserkészek szerveztek tábort Sajókazán tavaly nyáron és szerveznek idén is. A Magyar Cserkészszövetség ugyanis még a cserkész név használatát is megtagadta tőlük. Azért, mert az iskola honlapján hírt adott a meghiúsult Borsod megyei táborozásról.

A teljes cikket itt olvashatják.

magyarnarancs.hu


 

h i r d e t é s