h i r d e t é s

A magyar egészségügyi gigakartell ügyét vizsgálja az OLAF

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyar egészségügyi gigakartell ügyét vizsgálja az OLAF

2020. február 26. - 10:15

 

Hadházy Ákos bejelentése nyomán, aki Németországban is feljelentést tesz. - írja a 24.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálatot indított a 2015-ös magyar egészségügyi gigakartell ügyében, erről tájékoztatta az OLAF Hadházy Ákos parlamenti képviselőt

tudta meg a 444.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az év elején összesen 1,6 milliárd forintnyi bírságot szabott ki hét egészségügyi berendezéseket gyártó és forgalmazó cégre, köztük a Siemens, a Philips és a GE magyar vállalataira. A GVH emberei 2016-ban több mint húsz cégre csaptak le, egyidejű házkutatásokkal gyűjtötték be a valaha volt legnagyobb magyar CT- és MRI-beszerzés dokumentációit. A GVH a Siemensről és társairól megállapította, hogy egy kormányzati kapcsolataira hivatkozó magánszemély közreműködésével kartellt hoztak létre a 46 milliárd forint összértékű EU-s pályázathoz kapcsolódó közbeszerzési eljárásokban.

A 444 emlékeztet, hogy az ügyben a magyar rendőrség is nyomoz, ám nem tudni, hogy mi lesz a nyomozás vége, és azt sem, hogy ez pontosan melyik uniós pályázatokat érinti, a GVH ugyanis csak egy KEOP-pályázat ügyében vizsgálódott, miközben egy TIOP-os pályázat ugyanezeket a cégeket érintette.

Hadházy nem áll meg az OLAF-nál, ugyanis a Facebookon azt írta:

Ez az egyik legnagyobb, szervezett lopás sorozat volt, ahol az egészségügy EU támogatásából loptak több 10 milliárdot. Mindenesetre Németországban is teszek feljelentést, hátha ott a Siemens őszintébben válaszol az ottani Polizei őszintébb kérdéseire.

24.hu


 

h i r d e t é s