h i r d e t é s

A magyar kormánynak még nem szóltak, hogy rubelben fizessen a gázért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A magyar kormánynak még nem szóltak, hogy rubelben fizessen a gázért

2022. március 27. - 08:41

A kormány nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a jövőben rubelben kell fizetnie az orosz gázszállítmányokért - írja a Napi.hu

Forrás: Portfolio.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására keddig kell kidolgozni az átállás részleteit. Az ellenzék energetikai szakértője szerint egyoldalúan nem módosíthatja az orosz fél a szerződést. A kormány kitart amellett, hogy a szankciók nem érinthetik az energiaszektort.

Épp fél éve írták alá a Külügyminisztériumban az újabb 15 éves orosz gázszállítási szerződést a Magyar Villamos Művek és az orosz Gazprom képviselői. Ezt a szerződést módosítaná Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentett utasítása, miszerint csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért. A Gazpromnak keddig kell kidolgoznia az átállás részleteit - hangzott el a műsorban.

Az Egységben Magyarországért energetikai szakértője szerint Putyin utasítása rövidtávon erősítette és a rubelt és növelte a gáz árát, így mindenképpen jó Oroszországnak, de ettől még nem biztos, hogy így is lesz, mert a szerződéseket nem lehet egyoldalúan módosítani.

A Gazprom vélhetően meg fogja keresni a saját partnereit, miszerint ő szeretne egy ilyen változtatást és a partnerek meg reagálnak. Ez is a szerződésben van rögzítve mindenütt, hogy mennyi idő alatt és hogyan kell erre reagálni. Én nem gondolom, hogy ez egy hosszú távú és okos megoldás lenne

 

– mondta Holoda Attila.

Putyin bejelentésére után több európai tagállam – így Németország és Lengyelország – vezető politikusai, vagy a helyi gázcégek vezetői is jelezték: elutasítják a szerződésmódosítást. A magyar kormány a Híradó megkeresésére azt közölte: Magyarország ilyen hivatalos értesítést nem kapott a szerződő féltől. (Napi.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!