h i r d e t é s

A Magyar Tudományos Akadémia kiáll a CEU mellett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Magyar Tudományos Akadémia kiáll a CEU mellett

2017. május 09. - 16:37

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) arra kéri a kormányt, hogy tegye lehetővé a CEU további zavartalan működését Budapesten. - írja az index.hu.

Forrás: index.hu

Erről az Akadémia háromnapos 188. közgyűlése hozott határozatot.

Ebben azt javasolják a magyar kormánynak, hogy fogadja el az MTA elnökének korábbi közvetítési ajánlatát a kormány és a CEU között.

Lovász László korábbi ezirányú javaslatára nem érkezett semmilyen nyilvános reagálás a kormány részéről. Az Index kérdésére, hogy nem nyilvánosan volt-e esetleg válasz az MTA elnöke annyit mondott, hogy igen, de mivel ez még nincs lezárva, a részletekről egyelőre nem kíván mondani semmit.

Nagyon szerencsétlennek tartanánk a magyar tudományra nézve, ha a CEU-nak el kellene mennie Budapestről

– tette egyértelművé álláspontját a közgyűlési sajtótájékoztatón Lovász László MTA-elnök.

A CEU mellett kiálló mostani MTA-határozat javaslatát Sarkadi Balázs orvos-biológus, a kormánnyal szemben kritikus akadémikusokat tömörítő Stádium 28 tagja nyújtotta be.

A javaslatot az akadémikusok 62 százaléka szavazta meg információink szerint.

Résztvevők a MTA májusi közgyűlésén. Fotó: Máthé Zoltán / MTI Forrás: index.hu

Az MTA közgyűlése egyebek mellett arról is döntött, hogy a jövőben határozottabban szeretnék segíteni a női kutatók tudományos előmenetelét.

A tudományos elit továbbra is erősen férfi dominanciájú terület, annak ellenére is, hogy például a legmagasabb presztízsű magyar tudományos díjat, a Bolyai-díjat idén először női kutató, É. Kiss Katalin kapta (a nyelvészprofesszorral itt olvasható az interjúnk).

Legutóbb sajnos egyetlen új női akadémikus tagja sem lett az MTA-nak. Ez eléggé felrázta az intézményt

– mondta a sajtótájékoztatón Lovász László. Az MTA közgyűlése ezért most úgy döntött, hogy az eddigieknél határozottabban beleállnak az ügybe, szeretnék feltárni a kutatónők karrierjét gátló tényezőket.

Az akadémiai tagválasztásnál konkrét lépésekkel szeretnék segíteni a női jelölteket:

az elnökség nagyobb mozgásteret kap a tagválasztásnál, hogy ne fordulhasson elő az, hogy egy női tagjelölt alig néhány szavazat miatt  ne legyen esetleg az MTA tagja

 – mondta erről Lovász László.

Ez feltehetően egy enyhébb pozitív diszkrimináció elvi lehetőségét jelenti: az MTA vezetése a női jelöltek érdekében felülbírálhatja az akadémiai osztályok javaslatát.

Segíteni szeretnék a szülés miatt könnyen kimaradó kutatónőket is, például abban, hogy ők is jobban részt tudjanak venni tudományos konferenciákon.

Ezt jelképezi, hogy a mostani közgyűlésen már egy játszószobát is létrehoznak, így akár gyerekkel együtt is részt vehetnek a tagok.

index.hu


 

h i r d e t é s