h i r d e t é s

A magyarok harmada fizetéstől fizetésig él

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyarok harmada fizetéstől fizetésig él

2019. november 19. - 12:44

 

A férfiak 30 százaléka, a nők 41 százaléka tudná magát egy hónapig fenntartani a tartalékaiból. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Honfitársaink átlagosan 7 hónapra elegendő megtakarítással rendelkeznek, ám a 35 százalékuknak mindössze annyi spórolt pénze van, amelyből egy hónapig tudna megélni újabb fizetés nélkül. A K&H friss felmérése szerint a férfiak 30 százaléka, a nők 41 százaléka tudná magát egy hónapig fenntartani a tartalékaiból. Az országon belül a nettó fizetések között óriási eltérések vannak a hivatalos statisztikák szerint, a K&H biztos jövő felméréséből pedig az is kiderül, hogy nagyon eltérő mértékű tartalékkal rendelkeznek a magyarok.

A KSH statisztikáiból kiderül, hogy az első félévben az országos nettó havi átlagfizetés – adókedvezmények nélkül – 239 ezer forintot tett ki. Azonban a statisztikák a lényeget eltakarják, hiszen az országon belül az eltérések óriásiak: mindössze a budapestiek, a Győr-Moson-Sopron megyében és Fejér megyében élők átlagfizetése haladta meg az átlagot.

A fővárosiak havi nettója közel 300 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében 252 ezer, Fejér megyében pedig 240 ezer forint volt. A sor végén Békés, illetve Szabolcs- Szatmár-Bereg megyék kullognak, az előbbiben 173 ezer,  utóbbiban 164 ezer forintra rúgott a havi átlagos nettó. Így nem nem csoda, hogy a keleti országrészben élők 45 százaléka él fizetéstől fizetésig, míg nyugaton 25 százalék, s még az utóbbi adat sem mondható megnyugtatónak.

A válaszadók majdnem negyede legfeljebb 3 hónapig tudná finanszírozni az életét, 17 százalékuk pedig 6 hónapot mondott. 12 százalékos azoknak az aránya, akik 1 évig kihúznák a felhalmozott tartalékból, 7 százalékuk pedig 1-2 évre elegendő pénzzel rendelkezik. A megkérdezettek 5 százaléka több mint két évig tudna megélni.   

A kutatásban 500 fő vett részt. Az adatfelvétel 2019. május 24. és június 4. között zajlott.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s