h i r d e t é s

A magyarok keresik a legkevesebbet a VW-gyárakban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A magyarok keresik a legkevesebbet a VW-gyárakban

2019. január 27. - 16:09

Csütörtökön egy hetes sztrájkot kezdtek a győri Audi-gyár dolgozói a jelentős bérkülönbségekre hivatkozva, szerintük ugyanis a magyar fizetések jócskán elmaradnak a Volkswagen-csoport más régiós gyáraiban látott szintektől - írja a Portfolio a Bloombergre hivatkozva.

A kép illusztráció! - Forrás: Járműipar

Csütörtök reggel 6 óra óta sztrájkolnak a dolgozók az Audi győri gyárában, mivel az Audi Hungária Független Szakszervezet nem fogadta el a munkaadó 10 százalékos béremelési ajánlatát erre és a következő évre. Az érdekképviselet idén 18 százalékos emelést vár el.

A munkabeszüntetés a világsajtót is elérte. A Bloomberg például azt emelte ki, hogy a sztrájk ráirányítja a figyelmet arra, hogy az EU kelet-európai részén - amely évekid az olcsó, jól képzett munkaerővel vonzotta a külföldi befektetéseket - egyre nagyobb a bérnyomás.

Az AHFSZ alelnöke a hírügynökségnek azt mondta: nem magyarországi bérviszonyokban gondolkodunk, mivel itt a legmagasabbak között van a kereset, hanem régiós viszonylatban - írja a Portfolio.

Csalogány György az AHFSZ elnökhelyettese azt is hozzáfűzte, hogy az általuk megismert adatok szerint Európában a magyar dolgozók keresik a legkevesebbet a Volkswagen-gyárakban. Csalogány szerint a cseh Volkswagen-dolgozók átlagosan 25, a szlovákok 28, a lengyelek 39 százalékkal keresnek többet a magyaroknál, míg a belgák 3,6-szor akkora fizetést vihetnek haza.

A Bloomberg az Audit is megszólaltatta volna, ám nem válaszoltak a kérdéseikre.

A Portfolio szerint csütörtökön az ugyancsak a VW-csoporthoz tartozó csehországi Skoda Auto AS dolgozói is közölték, hogy sztrájkolni fognak, ha a január végén kezdődő kollektív tárgyalásokon nem sikerül érvényesíteniük a követeléseiket. Tavaly áprilisban 20 százalékos béremelésről állapodtak meg a munkáltatóval. (napi.hu)