fbpx A menopauza árnyalatai | CIVILHETES

h i r d e t é s

A menopauza árnyalatai

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A menopauza árnyalatai

2021. szeptember 13. - 18:33

 

Sok nő szinte retteg attól, hogy mi lesz, ha egyszer csak elérkezik a menopauza, hiszen olyan sok szörnyűséget hallott róla a nála idősebbektől. A borzalmas hőhullámok, a gyakori fejfájás, a kiszámíthatatlan hangulatingadozások, a szexuális vágy csökkenése vagy teljes eltűnése mind-mind “mumusok”.

Forrás: pszichologuskereso.hu

Szerencsére nem minden nőt érint egyformán (rosszul) a menopauza és a legtöbb tünet is csak a nők legfeljebb felénél fordul elő. A Nemzetközi Egészségügyi Alapítvány felmérése szerint a hőhullám a leggyakoribb tünet, ami a nők 55%-ánál jelenik meg. Alvászavarokról 32%-uk, depresszióról 30%-uk, izzadásról 39%-uk számol be. Fejfájás 38%-ban, idegesség 41%-ban, hüvelysorvadás 20%-ban érinti a nőket, míg 14%-uk tünetmentesesen éli át ezt az időszakot.

Min múlik az, hogy valaki kifejezetten szenved a tünetektől és úgy érzi, hogy elviselhetetlen ez az állapot, míg mások egészen jól viselik a menopauzát?

Nem csak arról van szó, hogy kinek milyen erősek és gyakoriak a tünetei. Nagyon sokat segít a pozitív és elfogadó hozzáállás. Sokszor maga a menopauza (negatív) jelentése indítja el a problémákat, még a tünetek, változások megjelenése előtt. Sok nő számít arra, hogy egy kellemetlen időszak előtt áll és számukra többnyire be is igazolódik az elvárás.

Azonban ha úgy tekintünk az éppen fellépő tünetre, hogy “elfogadom, hogy itt van, ebben a pillanatban hiába küszködöm ellene, az nem segít”, akkor könnyebb átvészelni a kellemetlenségeket, amelyek tarthatnak néhány percig, óráig, vagy akár több napig is. Ez nem azt jelenti, hogy örülünk a helyzetnek és megpróbáljuk becsapni magunkat, hanem csupán azt, hogy nem nehezítjük a helyzetünket azzal, hogy az állapotunk miatt még bosszankodunk is. Ez utóbbi ugyanis elindít egy negatív spirált, amiből nehéz kiszállni.

Ne várjunk el magunktól irreális dolgokat. Egyrészt fogadjuk el, hogy változik a testünk és nem kell úgy kinézni, mint húszévesen. Másrészt tegyünk azért, hogy a testünk rugalmas és egészséges maradjon. Sokat segít a rendszeres sport, ami nem heti kétszer 10 percet, hanem legalább 2-3-szor legalább fél-egy órát jelentsen. A hangulatingadozások ellen jót tesz a relaxáció, a meditáció, a lenyugtató jóga és az olyan, feszültséget levezető mozgások, mint pl. a zsákos box, a funkcionális edzés vagy a futás.
Sok nőt zavar, ha az edzőteremben ő a legidősebb, de erre inkább büszkének kellene lennie. A körülötte éppen edző fiatalok lehet, hogy egy-két év múlva megunják a sportolást és feladják. Az jár jól, aki folyamatosan karbantartja a testét és nem csak akkor, amikor már majdnem késő.
A nőiesség megélése és fenntartása szempontjából hasznosak a nőies táncok, mint a hastánc, a salsa, vagy más társas vagy egyéni tánc.

Érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra és nem úgy gondolkozni, hogy “ha már úgyis megnőtt a hasam a menopauza miatt, akkor már nem figyelek oda a kilókra”. A tünetek ellen hasznosak az olyan, természetes alapanyagú étrendkiegészítők, készítmények, mint pl. a Vénusz cseppek, a Ligetszépe olaj, vagy a Ciklusbarát krém.

Tévhit, hogy a menopauza alatt és után a nők már nem kívánják a szexet. Éppen ellenkezőleg, sokan arról számolnak be, hogy fokozódik a vágyuk. Ilyenkor már nem kell tartani a terhességtől, nem kell félni attól, hogy a kisgyermek felébred a másik szobában és emiatt kell megszakítani az együttlétet és sokan érett nőként jobban tudják élvezni a szeretkezést, mint fiatalon. Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy közvetlen kapcsolat lenne a hormonális változások és a szexuális vágy és aktivitás csökkenése között. A szexuális vágy csökkenése inkább az öregedéshez köthető, semmint a menopauzához.

Sok nő elhiteti magával, hogy a menopauza a szex végét jelenti és ez akár kibúvó is lehet számára a nem kellemes együttlétek alól. Persze a kellemetlen tünetek alatt érthető, ha nem a szeretkezésen jár az esze, de fontos fenntartani a rendszeres szexet. Ez hozzájárul a fizikai és lelki jólléthez, az egészséghez, a nőiség megéléséhez. Minél hosszabb a kihagyás, annál nehezebb újraindítani a szexuális életet. Lehet, hogy változtatni kell a pózokon, mert nem biztos, hogy továbbra is az a jó, ami korábban az volt. Másképp reagálhat a test.

Érdemes a nehézségek ellenére megtalálni a pozitívumokat és az élet apró örömeit és úgy tekinteni a változásokra, mint az életünk természetes részére, ami hozzátartozik a nőiségünkhöz. (Pszichológus Kereső)

 

A cikk a Pszichológus Kereső támogatásával jelent meg.


 

h i r d e t é s

Kommentek