h i r d e t é s

A Momentum Mozgalom nem szavazta meg Várhelyi Olivért, aki így is uniós biztos lett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Momentum Mozgalom nem szavazta meg Várhelyi Olivért, aki így is uniós biztos lett

2019. november 28. - 07:45

 

Mint írtuk, az Európai Parlament szavazással szentesítette Ursula von der Leyen munkatársainak, az európai uniós biztosoknak a névsorát, így hivatalossá vált az is, hogy Várhelyi Olivér, a magyar jelölt immár valóban uniós biztossá vált. - írja a blikk.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Szecsődi Balázs

A Momentum Mozgalom a szerdai szavazás után közleményben jelezte: ők nem szavaztak Várhelyire, tartózkodással jelezték aggályaikat.

A Momentum Mozgalom nem tudja támogatni Orbán Viktor jelöltjét, Várhelyi Olivért a bővítési portfólió élére, sem azt a zárt ajtók mögötti alkudozást, ami megelőzte a Bizottság felállítását. Ugyanakkor Európa mielőbbi kormányzásának a hívei vagyunk, ezért az új Európai Bizottság felállásáról szóló szavazáson EP-képviselőink tartózkodással jelezték az aggályaikat.

- írták.

A Momentum szerint bár 4 hónap telt el azóta, hogy Ursula von der Leyen megkapta a bizalmat az Európai Parlamenttől, hogy az Európai Bizottság következő elnökeként, a tagállamok kormányaival közösen összeállítsa az Európai Unió következő kormányát, azonban a kiválasztási folyamat azonban alig volt átlátható. A párt szerint háttéralkukon és zárt ajtók mögötti megegyezéseken dőlt el, hogy kik és milyen portfóliót kapnak.

A Momentum Mozgalom azért aggódik, mert Várhelyit Orbán Viktor emberének tartják, orbánt meg Putyin barátjának, s szerintük problémás, ha Várhelyi dönthet azon balkáni országok tagállammá válásáról, amelyek szerintük orosz érdekszférának számítanak.

Az egész Bizottságra így nem tudtunk igent mondani. Reméljük, hogy ez az utolsó alkalom, hogy csomagban próbálják áterőltetni a Bizottságot, és öt év múlva már jóval demokratikusabban és átláthatóbban választhatjuk meg az Európai Unió kormányát. A Momentum EP-képviselői ezen fognak dolgozni a következő években.

blikk.hu


 

h i r d e t é s