h i r d e t é s


A párizsi gyilkosok fegyverei ugyan olyanok, mint amivel Orbánt akarták megölni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A párizsi gyilkosok fegyverei ugyan olyanok, mint amivel Orbánt akarták megölni

2017. november 14. - 05:56

 

Két hónappal a 130 halálos áldozatot követelő 2015. november 13-i párizsi terrortámadás után is járt Magyarországon a merényletsorozat szellemi vezetője, Salah Abdeslam – tudta meg a Zoom.hu egy névtelenséget kérő kormányközeli forrásból. 

A lefoglalt forgatási kellékek. - MTI Fotó: Kallos Bea

Az Iszlám Állam harcosa ekkor már harmadik alkalommal járt Magyarországon, vagy legalábbis ennyiről tudnak a hatóságok. Az eddigi információk csak két látogatásról szóltak.

A külföldi társszolgálatok kérésének megfelelően a magyarok mindössze szemmel tartották a terroristát, és mindent feljegyeztek. Márpedig Abdeslam titkos megfigyelése megdöbbentő eredményt hozott. A párizsi merényletsorozat szellemi vezére Zoom szerint találkozott a Győrkös István által még a ’90-es évek elején alapított a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű paramilitáris hungarista szervezet több tagjával is. A szolgálatok elemzői szerint ez a találkozó lehetett Abdeslam magyarországi utazásának tényleges oka.

Abdeslam harmadik magyarországi útjáról a hatóságok hallgatnak. Az ezzel kapcsolatos értesülést hivatalosan senki nem kívánta kommentálni, de nem is cáfolták a Zoomnak.

A párizsi merényletsorozatnak a lap szerint voltak más magyar vonatkozásai is. A terrortámadások hatására indult el 2015 végén az az országos „fegyverbegyűjtő (rendőrségi) akció”, melynek keretében a Nemzeti Nyomozó Iroda illegálisan magánkézben lévő éles géppisztolyokat és más fegyvereket keresett. Az akciósorozat egyik célpontja Győrkös István bőnyi háza volt, ahová 2016. október 26-án vonult ki a rendőrség. Az ezt követő tragédia jelenleg is bírósági per tárgya: tisztázatlan körülmények között tűzharc alakult ki ugyanis a nyomozók és Győrkös között, a házkutatást vezető Pálvölgyi Péter őrnagy pedig meghalt.

Salah Abdeslam magyar látogatását az évtized legnagyobb szlovákiai fegyverbotránya kapcsolja össze a 2015-ös párizsi merényletekkel, valamint a bőnyi rendőrgyilkossággal. A Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségében történt januári vérengzést ugyanis Szlovákiában hivatalosan „deaktivált”, majd illegálisan visszaélesített gépkarabélyokkal hajtották végre.

A magyar rendőrség, a terrorelhárítás (és vélhetően a titkosszolgálatok) minden korábbinál nagyobb erőket mozgattak meg annak érdekében, hogy tisztázzák, érkezett-e illegálisan szlovák fegyver Magyarországra, vagy szállítottak-e az országon át ilyen fegyvereket. Az már korábban kiderült, hogy 2011 októberében, vagyis jóval a párizsi terrortámadások előtt legálisan érkeztek Magyarországra ilyen fegyverek. Akkor a világsajtó a magyar terrorelhárításon röhögött, amiért egy vecsési raktárban Brad Pitt zombiháborús filmjének forgatásához használt, hatástalanított fegyvereket foglaltak le.

Ezután a Zoom szerint teljes titoktartás mellett nemzetközi nyomozás indult a nagy mennyiségű, könnyen-gyorsan visszaalakítható fegyverek forrása után. Így derült ki, hogy az akkor hatályos (2015-ben, a botrány hatására jelentősen megszigorított) szlovák fegyvertörvényt hibáit kihasználva megközelítőleg tízezer leselejtezett géppisztoly, gépkarabély, puska, mesterlövészpuska került alvilági csoportok kezébe.

A Zoom információik szerint Magyarországon is találtak Szlovákiában hatástalanított, majd – nagy valószínűséggel már itthon – visszaélesített gépfegyvereket. Egy ilyen Skorpion géppisztoly volt például (más lőfegyverek mellett) annál a két idős férfinél is, akik a Magyar Nemzeti Hadsereg nevű szervezet katonái voltak, és a gyanú szerint 2015-ben merényletre készültek Orbán Viktor miniszerelnök ellen. Őket még a tervezett támadás helyszíne felé lekapcsolta őket a rendőrség. (hvg,hu)h i r d e t é s

betöltés...

;