h i r d e t é s

A pedagógusok is csatlakoznak a sztrájk előkészítéséhez

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A pedagógusok is csatlakoznak a sztrájk előkészítéséhez

2019. január 14. - 08:56

Sztrájkbizottságot alapított a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. Ezzel pedig újabb lépéssel került a kormány ahhoz, hogy megízlelje az általa semmibe vett nép haragját. A PDSZ egyúttal további szervezetek csatlakozását is reméli. Ahogy pedig a helyzet áll, erre minden esélyük meg is van.

Forrás: eduline.hu

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, a Független Rendőr Szakszervezet is csatlakozott a sztrájk előkészítéséhez.

Szűcs Tamás PDSZ-elnök úgy nyilatkozott: a cél továbbra is az, hogy egy közös szakszervezeti sztrájkbizottság jöjjön létre, így várják a többi érdekvédelmi szervezet sztrájkbizottságainak megalakulását. A PDSZ által megfogalmazott követelések – amelyeknek csak egy része vonatkozik konkrétan a pedagógusokra – is nyitottak, azokhoz bárki csatlakozhat. 

Általános követelések:

  • Vonják vissza a rabszolgatörvényt, legyen egyeztetés a munka törvénykönyvének munkavállalóbarát módosítása érdekében!
  • Rendezzék a közalkalmazotti illetménytáblát! Biztosítson valódi előmenetelt a közalkalmazottak számára!
  • Jogszabályban biztosítsák a járulékmentes béren kívüli juttatások lehetőségét!
  • A többletmunkáért járó ellenértéket minden esetben fizessék ki! Ez egyértelműen legyen szabályozott a munka törvénykönyvében, és egyéb, ágazati, valamint jogállási törvényekben, rendeletekben!
  • Legyen a minimálbérhez kötött, azaz a minimálbér meghatározott százalékával kifejezett diplomás bérminimum!
  • Követeljük a sztrájktörvény módosítását, a sztrájkjog gyakorolhatóságának biztosítását!
  • Korrekt érdekegyeztetést! Vegye komolyan a kormány a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat! Érdemi, rendszeres érdekegyeztetésre alkalmas fórumokat kell létrehozni és működtetni! /Népszava/

Ahogy látható, meglehetősen konkrét követelésekről van szó, amit a Fidesz sem intézhet el a tőlük megszokott kioktató modorral.

Az lépésnek és az egész sztrájk előkészítésének további nyomatékot ad az a körülmény is, hogy a kormány nem hajlandó tárgyalni a tiltakozókkal. Az ultimátum határideje elérkezett és elutasításon kívül más válasz nem érkezett.

Így pedig nem marad más választás, mint megbénítani az országot. A Fidesz története során először néz szembe a teljes elutasítás rémével.