fbpx A Pegasus-botrány csak felerősíti az aggályokat | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Pegasus-botrány csak felerősíti az aggályokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Pegasus-botrány csak felerősíti az aggályokat

2021. november 30. - 08:05

 

Létfontosságú, hogy a tagállamok a lehallgatási botrányt tegyék a jogállamiság kockázatait felmérni hivatott hetes cikkelyes eljárás részévé.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A magyarországi korrupcióval, az átláthatóság hiányával és a médiaszabadság elleni támadásokkal kapcsolatos aggodalmakat csak felerősíti, hogy a magyar hatóságok törvénytelenül használják a polgárok megfigyelésére alkalmas technológiákat. Ezért létfontosságú, hogy a tagállamok a Pegasus lehallgatási botrányt tegyék a jogállamiság kockázatait felmérni hivatott hetes cikkelyes eljárás részévé - javasolta az Amnesty International nevű szervezet meghívott képviselője az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságában tartott hétfői meghallgatáson. Etienne Maynier szakértő - aki részt vett a mobiltelefonok igazságügyi vizsgálataiban - azt mondta, az Európai Bizottságnak ki kell vizsgálnia, hogyan éltek vissza Magyarországon és más uniós tagállamokban a digitális megfigyelési technológiákkal, és elemeznie kell, hogy az erre hivatott szervek megfeleltek-e az uniós szerződésekben és irányelvekben lefektetett kötelezettségeiknek.

A brüsszeli testület egyelőre a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálati eredményére vár.

Az ülésen elhangzott, hogy egyelőre senkinek nincs pontos képe arról, hány európai uniós tagország használhatja az izraeli kémszoftvert. Wojciech Wiewiórowski európai adatvédelmi biztos azt mondta, hogy az EU-ban bizonyára száz és száz fejlesztő dolgozik hasonló kémprogramokon, készülve a kíberhadviselésre. Éppen ezért fontos definiálni a nemzetbiztonságot, és élesen elkülöníteni a rendőrség és a titkosszolgálatok hatásköreit, amit Németországban például az alkotmányba foglaltak. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s