h i r d e t é s

A pénz boldogít?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A pénz boldogít?

2018. január 24. - 13:49

 

A pénz boldogít? Elég gyakran vitatkozunk az ismerősökkel ezen a témán. Most pedig kiderült, hogy rosszul tettük fel a kérdést: nem az a lényeg, boldogít-e, hanem az, hogy milyen módon. - írja a tenytar.blog.hu.

Forrás: flickr.com Fotó: Philip Brewer

  • Úgy tűnik, eddig rosszul tettük fel a kérdést a pénz és a boldogság kapcsolatáról
  • Hét fő érzelemre kérdeztek rá: szórakozás, áhítat, részvét, elégedettség, lelkesedés, szeretet (és szerelem), illetve büszkeség
  • Egy kutatás szerint a gazdagabbaknak inkább céljaik elérése, míg a szegényebbeknek a másokkal való kapcsolat és törődés okoz boldogságot.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság új kutatása szerint a pénz a boldogság mikéntjét változtatja meg.

Azok az emberek, akik több pénzt keresnek, többször tapasztalnak meg olyan pozitív érzelmeket, amelyek önmagukkal kapcsolatosak; míg azok, akik kevesebbet keresnek, nagyobb örömet lelnek a kapcsolataikban és a másokkal való találkozás lehetőségében.

A Kaliforniai Egyetemen készült tanulmány 1519 amerikai lakost vizsgált meg különböző bevételű csoportokból. Hét fő érzelemre kérdeztek rá, amelyet a boldogsághoz kapcsolhatunk: szórakozás, áhítat, részvét, elégedettség, lelkesedés, szeretet (és szerelem), illetve büszkeség. Például a részvét esetében a kutatásban közreműködőknek értékelniük kellett, mennyire értenek egyet azzal az állítással, hogy:

Mások gondozása jó érzéssel tölt el engem.

Azok, akik magasabb keresettel rendelkeznek, nagyobb számban választottak olyan, önmagukra fókuszáló érzelmeket, mint az elégedettség és a büszkeség. Az alacsonyabb keresettel rendelkezők pedig többnyire másokkal kapcsolatban lévő érzelmeket választottak – mint a részvét és a szeretet.

A kutatók úgy vélik, ez a különbség abból adódhat, hogy a gazdagabbak függetlenségre és hatékonyságra vágynak, míg a szegényebbek inkább a kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt, hogy biztonságban érezzék magukat veszélyeztetett helyzet esetén is.

Mivel a magasabb jövedelemmel rendelkezők nagyobb autonómiát kapnak, és kevésbé vannak kitéve a gazdasági-társadalmi veszélyeknek, megerősödik náluk az önmagukra irányuló fókusz, amely fontossá teszi a saját céljaikat. Míg számukra ezek elérése és önállóságuk növelése okoz örömet, addig az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők több boldogságot találnak a kapcsolataikban és a másokkal való törődésben.

Abban biztosak lehetünk, hogy az anyagi helyeztünk megváltoztatja azt, hogyan tekintünk a világra, de ez még nem jelenti azt, hogy ténylegesen boldogabbá is tesz minket – csak könnyebb lesz az életünk.

tenytar.blog.hu


 

h i r d e t é s