h i r d e t é s


A plázáknak, benzinkutaknak kedvez Kocsis Máté a "lex játszótérrel"

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A plázáknak, benzinkutaknak kedvez Kocsis Máté a "lex játszótérrel"

2017. június 19. - 17:42

 

A kamaszoknak, anyukáknak és apukáknak kilátásba helyezett játszótéri bírság elfedte a Kocsis-féle józsefvárosi rendelet más botrányos passzusait. - írja a gepnarancs.hu.

Forrás: gepnarancs.hu

Pedig az egész arról szól, hogy a hatalmi önkénynek teret nyisson: a szülőket, a kutyásokat, s különösen: a szegényeket megfélemlítse – miközben a benzinkutakat, plázákat helyzetbe hozza.

A június 8-i testületi ülésre benyújtott 10 módosító indítványomból (micsoda meglepetés!) mind a 10-et leszavazta a Fidesz-KDNP többség.

Általánosan is igaz, hogy minél több a szabály, annál többet nem tartatnak be, ugyanakkor annál többet tartathatnak be – s ez mindenképpen a hatalom mozgásterét növeli, többnyire a hatalmi önkényt is.

Írtam már számos esetről, amikor Józsefváros szemet hunyt a szabályszegés felett – például, amikor Fidesz-közeli vállalkozó volt az elkövető, a Bókay utcában, vagy éppen egy nagyvállalat szennyezte büntetlenül a környezetet az Üllői úton/ Tisztviselő telepen.

De a „Lucifer-botrányban” Kocsis Máté személyesen is megszegte a törvényeket, ezt bíróság mondta ki (a cechet persze az adófizetők állják).

Az egyszerű polgárok, különösen a szegények mégoly ártalmatlan szabályszegésével szemben korántsem elnéző a hatalom.

A diszkriminatív bírságolási gyakorlat jól ismert és jól dokumentált jelenség. Ennek nézünk most elébe itt Józsefvárosban is.

Eddig, aki tiltott labdázás vétségét követe el, egy figyelmeztetéssel megúszta.

Most, hogy a szabályok tovább szigorodtak, egy nem-középosztályi család akár súlyos bírságot is kaphat a nyakába.

Épp azok, akik a nincstelenség peremén egyensúlyoznak.

És a tiltakozás hatására módosított rendelet-szöveg, bár látszólag finomodott (kikerült a 14-éves korhatár), valójában az új megfogalmazásban is a hatósági önkénynek nyit teret, hisz’ ki – s főleg: milyen alapon – dönti el, hogy mi a rendeltetetésszerű használat, és mi nem az?! (Tájékoztató táblák nincsenek a játszóeszközök mellett).

Egy olyan álszent városvezetés hivatkozik a kisgyermekek érdekeire, s szabályozza szigorúan a játszóterek használatát, amely a kerület főterének felújításakor egyszerűen elfeledkezett a játszótérről: térkő, az lett, minden mennyiségben, ám hinta, mászóka: egy se.

Csak a tiltakozásunk hatására pótolták: utólag épült meg a játszótér a Horváth Mihály téren.

Épülhetne felnőtt játszótér, vannak rá jó példák világszerte, tarthatnának tovább nyitva a kerületi sportudvarok stb. Volna megoldás a tiltás helyett! De nem. Ők tiltani szeretnek. Fenyegetni. Vegzálni. Bírságolni. Vagy csak bírsággal fenyegetni. Az az igazi.

És akkor lássuk mire, kire ment ki a játék – szó szerint!  

Arról akarták elterelni a figyelmet, hogy a plázák, benzinkutak kezére játszanak, őket hozzák helyzetbe, nekik teremtenek piacot azzal, hogy a versenytársaikat „megrendszabályozzák”. Ugyanis az éjszakai nyitvatartási tilalom (és általában a rendelet) hatálya alól őket felmentették.

A mentességet eltörölni célzó módosítómat pedig leszavazták:

A Képviselő-testület úgy dönt, hogy nem fogadja el dr. Erőss Gábor módosító indítványának pontját, mely szerint: az előterj. 2. mellékletében: az (a) és (b) pont (benzinkutak és plázák mentessége) törlendő.

Mert aki a Baross utcai benzinkútnál vesz piát, az nem fog hangoskodni?! Kilóg egy hatalmas lóláb!

Néhány további leszavazott módosítóm:

  • Ha már engedélyért kell folyamodni, azt ne a Városligeti botrányos birtokvédelmi –„favágó” – határozatot is kiadó kerületi Jegyzőnél, hanem legalább átlátható módon, a nyílt üléseket tartó illetékes bizottságnál lehessen beadni (korábban kiharcoltam, hogy a jegyzőkönyvek nyilvánosak legyenek!). Leszavazták. Nem szeretik az átláthatóságot.
  • A kérelemhez csatolandó dokumentumok – bürokrácia-paródiának is beillő – listájának törlését is javasoltam. Hiába.
  • Javasoltam, hogy a „zártkörű rendezvény” feltételeinek végeláthatatlan listáját életszerű, teljesíthető megfogalmazásra cseréljük. Különben akkor is bírságolható lesz egy szórakozóhely, ha kinyitják az ablakot, hogy kiszellőztessenek. És ha valaki magával viszi a férjét/feleségét, akit nem regisztráltatott x napra előre, a házastárs az utcán marad. Nem engedhetik be. Abszurd rendelkezés.
  • Sajnos maradt az a szabály is, hogy ha egy kutya vagy egy kisgyerek átszalad a – talajszinten elhelyezett – Horváth Mihály téri szökőkúton (ami a kősivataggá változtatott téren bizony előfordul a kánikulában), jöhet a bírság.
  • A „lex póráz” is maradt. Pedig inkább több, nagyobb és tisztább kutyafuttatóra volna szükség. Akkor a problémák jó része magától megoldódna.
  • S bírság sújtja ezentúl azokat is, akik a lakásszámot nem tüntetik fel jól látható helyen. Állítólag a postások kérték… Kötve hiszem. Ők csukott szemmel is ki tudnak kézbesíteni minden küldeményt.

Történik mindez abban a kerületben, ahol Mészáros Lőrinc 3 milliárdos lovardája épül, valamint 3 és fél milliárdból reflektorokat (!) vesznek a büntetlenül kivágott Orczy-kerti fák helyére. Ahol az EU szociális célra folyósított támogatását másra használják fel. S amely sűrű offshore-hálóba gabalyodott.

…Bírságolás (vagy akár csak az azzal való fenyegetés) helyett a játszótereken inkább strapabíró hintákat, több-nagyobb kutyafuttatót, sokáig nyitva tartó sportudvarokat, az önkormányzatnál pedig átlátható gazdálkodást kellene biztosítani.

Benzinkút és pláza-lobbi helyett szociális bérlakásokat.

Láncfűrész, lovarda, milliárdos lámpák helyett árnyas parkokat. Anyukákat-apukákat-nagymamákat, kutya-gazdikat bírságoló közteresek helyett élhető köztereket.

Dr. Erőss Gábor
a Párbeszéd elnökségi tagja, józsefvárosi képviselő

gepnarancs.huh i r d e t é s

betöltés..

;