h i r d e t é s

A rák kialakulása 60 százalékban nem a dohányzás miatt van

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A rák kialakulása 60 százalékban nem a dohányzás miatt van

2015. december 18. - 13:29
0 komment

 

Nagyrészt környezeti tényezők miatt alakul ki a rák, nem csupán szerencse kérdése egy új kutatás szerint, mely a Nature brit tudományos lapban jelent meg. 

Forrás: pixabay.com

Egy idei kutatás eredményei azt mutatták, hogy a rákos daganatok kétharmada nem vezethető vissza például a dohányzásra. Ezt viszont sokan vitatták.

A Nature-ben megjelent friss tanulmány szerzői többféle megközelítést használva jutottak arra, hogy a rákos megbetegedéseknek csak 10-30 százaléka tudható be a szervezet természetes működésének - írja a Faktor.

A rákot a szervezet egy sejtjének elromlása, kontrollálatlan szaporodása okozza. Ez eredhet a szervezet saját, vele született működési módjából, többek között abból a kockázatból, hogy minden egyes sejtosztódásnál mutációk keletkezhetnek. Okozhatja továbbá külső tényező, többek között a dohányzás, az UV-sugárzás és számos, még fel nem fedezett ok is.

A tudományos vita arról folyik, vajon a belső vagy a külső tényezők fontosabbak-e a rák kialakulásában. A Science tudományos lapban januárban közzétett tanulmány azt taglalta, hogy egyes szövetekben miért fejlődhet ki a rák milliószor nagyobb eséllyel, mint másokban.

A New York-i Stony Brook Rákkutató Központ orvosai friss tanulmányukban különböző módszerekkel számítógépes szimulációval, a populáció adatainak elemzésével és genetikai szempontból vizsgálták a kérdést.

Eredményeik azt mutatták, hogy a kockázat 70-90 százalékban külső tényezők számlájára írható.

"Óriási a szerepe a környezetnek, az emberek nem álltathatják magukat a balszerencsével: nem lehet dohányozni, majd a rákot a sorsnak tulajdonítani. Olyan ez, mint egy revolver, a szervezet saját, belső kockázata csak egy golyó benne."

- mondta Yusuf Hannun, a Stony Brook Rkkutató Központ vezetője.

A brit rákkutató intézet munkatársa, Emma Smith szerint az egészséges életmód, a dohányzás kerülése, a megfelelő testsúly megtartása, az alkoholfogyasztás csökkentése ugyan nem véd garantáltan a rák ellen, de látványosan csökkenti a kialakulás kockázatát.

 

faktor.hu


 

h i r d e t é s