h i r d e t é s

A régi kedvezménnyel élesztette újra a lakástakarékot az OTP

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A régi kedvezménnyel élesztette újra a lakástakarékot az OTP

2023. március 01. - 13:28

Az OTP Lakástakarékpénztár három és fél év után rukkolt elő új termékkel, így a Fundamentának ismét lett konkurense a piacon. Az új lakástakarék konstrukció a 2018 októberében az új szerződésekre elkaszált állami támogatással veszi fel a versenyt, ugyanis akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak, akik így takarítanak meg.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az új lakástakarékpénztári szerződések állami támogatásának egyik napról a másikra történő megszüntetése után egy ideig még próbálkoztak a piaci szereplők új csomagokkal, de a 30 százalékos állami támogatás nélkül végül csaknem teljes kihalt ez a megtakarítási forma a piacon. Az Aegon Lakástakarékpénztár még az állami támogatás megszűnése előtt néhány héttel függesztette fel az értékesítést, a meglévő szerződései azóta az Etéhez kerültek. 2019 őszén végül az OTP, 2020 őszén pedig az Erste is felfüggesztette az értékesítést, így azóta egyedüliként a Fundamentánál lehetett új lakástakarékpénztár szerződést kötni - egészen mostanáig. 

A lakástakarékok előnye az, hogy havi kisebb összegű folyamatos megtakarításokkal spórolhatunk a lakáscéljaink megvalósításához. A teljes futamidőre a prémiummal együtt már értelmezhető, bár alacsony kamatot adnak. Ennek fejében viszont a futamidő végén kedvező, a piacinál jellemzően valamivel jobb kamatú lakáshitelt nyújtanak, aminek az összege a megtakarítástól függ – írja a Bank360.hu. 

Mit kínál az új konstrukció?

Az OTP ugyanis visszalépett a piacra, új Lakástakarék terméke március 1-től érhető el a magánszemélyeknek. A társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek még várniuk kell, de hamarosan számukra is elérhető lesz a lehetőség. Az ügyfelek két megtakarítási forma közül választhatnak: a Premium 4x10 rövidebb, négyéves futamidőre szól, a Prémium 8x30 pedig nyolc évre. A hosszabb futamidő vállalásával sokkal nagyobb, akár 30 százalékos prémiumot is el lehet érni a befizetések után, míg a rövidebb futamidő választásával 10 százalékos prémium érhető el. A havi befizetés 10 és 50 ezer forint között változhat egy szerződésre. Az új konstrukcióknak az alábbiak a főbb jellemzői:

Prémium 4x10:

 • megtakarítási idő: 48 hónap,
 • lakástakarék prémium: 10 százalék, maximum 240 ezer forint,
 • szerződéses összeg (teljes megtakarítás kamatokkal és prémiummal + hitel): 860 000 - 4 300 000 forint,
 • lakáskölcsön maximális futamideje: 48 hónap.

Prémium 8x30:

 • megtakarítási idő: 96 hónap,
 • lakástakarék prémium: 30 százalék, maximum 1,44 millió forint,
 • szerződéses összeg: 2-10 millió forint,
 • lakáskölcsön maximális futamideje: 96 hónap.

Mindkét megtakarítási formára igaz, hogy:

 • a számlanyitási díj a szerződéses összeg 1 százaléka,
 • a betéti kamat prémium nélkül 0,1 százalék,
 • a havi befizetés összege 10-50 ezer forint között lehet,
 • a lakáskölcsön kamata 7,9 százalék (a THM azonban 10 százalék fölötti),
 • a számlavezetési díj havonta 150 forint.

Miben más ez, mint az államilag támogatott lakástakarék volt?

A felhasználást tekintve nincs különbség a korábban elérhető lakástakarékokhoz képest, az összegyűjtött pénzt és a mellé felvehető kölcsönt ingatlanvásárlásra és felújításra is el lehet költeni. Ami egyszerűbb lett, az a lakáscél igazolása: a kifizetésnél elég a tulajdoni lap és az ügyfélnyilatkozat bemutatása, vagyis kevesebb az adminisztráció a kiutalás előtt, mint az állami támogatással érintett szerződéseknél volt. 

A Bank360.hu szerint a másik fontos változás, hogy egy személy akár több szerződést is köthet, nincs korlátozva a szám. Az állami támogatásnál ez csak úgy volt megoldható, ha a közeli hozzátartozók nevére is kötött szerződéseket az, aki lakáscélt szeretett volna megvalósítani, mivel egy személy nevére csak egy szerződés szólhatott. Mivel azonban itt nem az állam adja a kedvezményt, hanem a lakástakarék, ezt megteheti többször is egy személyre.