h i r d e t é s

A repülőtér tervezett visszavásárlása kapcsán kapott másfél milliárdos állami megbízást egy Tiborcz-közeli cég

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A repülőtér tervezett visszavásárlása kapcsán kapott másfél milliárdos állami megbízást egy Tiborcz-közeli cég

2023. január 08. - 11:09

Projektmenedzsmentre kötött szerződést a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021 decemberében az Equilor Corporate Zrt.-vel. 

Forrás: hirhugo.hu

A Szabad Európa hiába kérdezte arról a Miniszterelnökséget, hogy milyen feladatra szólt ez a fél évig tartó megbízás. Cikkünk első változatában még nem állt rendelkezésre információ a szerződés tartalmáról, de azóta megtudtuk, hogy a momentum országgyűlési képviselője megismerhette a dokumentumot és tájékoztatta a lap szerkesztőségét annak tartalmáról.

A kormány online tájékoztató felületén elérhető adatok szerint 2021. decemberben, két nappal karácsony előtt írt alá egy szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) „projektmenedzsmenttel kapcsolatos feladatok ellátására” bruttó 1.592.961.000 forint értékben. A szerződésről csak annyi információ szerepel itt, hogy a megbízott fél az Equilor Corporate Zrt., és hogy a teljesítési határidő 2022. július 31. A szerződés nem érhető el a közbeszerzési adatbázisban.

Mivel az ITM azóta megszűnt, a Miniszterelnökségtől próbáltuk közérdekű adatigénylésben megtudni, hogy pontosan milyen feladatokról, milyen projekt menedzsmentjéről szólt a megbízás. Megkeresésünkre az a válasz érkezett, hogy „a kért adatok tekintetében a Miniszterelnökség nem minősül az Infotv. 3. §-ának 9. pontja szerinti adatkezelőnek”.

Ezután a megszűnt ITM feladatait átvevő tárcákhoz mint utódszervezetekhez fordultunk kérdésünkkel, de adatkérésünkre mostanáig a Gazdaságfejlesztési Minisztériumtól, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól és az Építési és Közlekedési Minisztériumtól sem érkezett válasz.

Az Equilor-csoportnak is elküldtük kérdéseinket, s bár tőlük gyorsan kaptunk választ a cég kommunikációs ügynökségén, a Front Page Communicationsön keresztül, abból nem sokkal többet tudtunk meg: „Köszönjük megkeresését, mellyel kapcsolatban mint az Equilor Corporate Advisory kommunikációs ügynöksége jelezzük, hogy a társaság által kötött szerződés(ek)ről a megbízó(k) jogosult(ak) információ(ka)t kiadni, amennyiben arra a szerződés(ek) lehetőséget biztosít(anak).”

Az ITM által megbízott vállalkozás, az Equilor Corporate Zrt. korábban is Tiborcz István-közeli tulajdonban volt, de idén nyáron Orbán Viktor veje hivatalosan is közvetett érdekeltséget szerzett a vállalatot kilencven százalékban tulajdonló Equilor Befektetési Zrt.-ben, melyben augusztusban többségi tulajdonos lett a Gránit Bank Zrt. Ennek a cégnek pedig a Tiborcz István többségi tulajdonában lévő BDPST Zrt. alegnagyobb, de kisebbségi tulajdonosa.

A BDPST Zrt egy ideig 57%-ban tulajdonosa volt a Gránit Bank Zrt-nek, azóta a tulajdoni része a bankban először 43,19%-ra csökkent, majd 2022. év végén 44,8 %-ra nőtt. Az Equilor Befektetési Zrt. és az Equilor Corporate Advisory Zrt. székhelye is ugyanabban a Pasaréti úti irodában van, mint többek között a BDPST Zrt. székhelye.

Egy képviselő megismerhette a szerződést

Időközben megtudtuk, hogy az Equilor Corporate Zrt szerződése ügyében a Momentum országgyűlési képviselője, Tompos Márton is érdeklődött – tavaly november elején – az akkor még létező Technológiai és Ipari Minisztériumnál. A tárca betekintést biztosított a képviselőnek a szerződésbe, így tudta meg, hogy a repülőtér megvásárlása kapcsán kötött szerződést a tárca az Equilor Corporate Advisory Zrt-vel. A megbízás tárgya: tárgyalási stratégia, szaktanácsadás és átvilágítás volt.

A szerződés értéke bruttó 1 592 961 000 forint volt, amiből Tompos elmondása szerint 77 533 500 forint megbízási díj, 105 727 500 havidíj szerepelt a dokumentumban, 14.097.000/hó elosztásban és úgy, hogy 2022.07.31-ig kellett lebonyolítani a tranzakciót. A szerződésben közel másfél milliárd forintos (1 409 700 000) sikerdíj is szerepelt. Az országgyűlési képviselő ezt úgy értelmezte, hogy a díj többsége valószínűleg csak a tranzakció (reptér megvétel) megtörténte után került volna kifizetésre. Ugyanakkor Tompos emlékeztetett arra, hogy “így is elvertek több, mint 100 milliót a semmire. “

Korábban a Liszt Ferenc Repülőtér visszavásárlására készült a kormány, de 2021. decemberében úgy tűnt, ez a terv elhalasztódott. Sajtóhírek szerint többek között az Indotek-csoport (a Tiborcz Istvánnal is üzletelő, Jellinek Dánielnek az érdekeltsége) is érdeklődött – potenciális vásárlóként – a reptér iránt. (szabadeurpa.hu)

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”