h i r d e t é s

A Semmelweis Egyetem rektora a szeptemberi változások hozhatják magukkal a második hullámot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Semmelweis Egyetem rektora a szeptemberi változások hozhatják magukkal a második hullámot

2020. július 13. - 19:10

 

A Semmelweis Egyetem rektora az ATV Híradójának azt mondta: egyelőre inkább a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, mert hiába kapott például Horvátország zöld besorolást, ez a lista valószínűleg folyamatosan változni fog, ahogyan a vírushelyzet is folyamatosan változik a szomszédos országokban.

Merkely Béla - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap bejelentette, hogy változnak a beutazási szabályok Magyarországon, a különböző országokat pedig különböző színekkel jelölik majd, annak megfelelően, milyen ott a vírushelyzet. Így például ha valaki sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból lép be, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár igazolódik a fertőzés, akár nem, karanténba kell vonulnia. Két tesztet fognak elvégezni rajta: ha sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív, kijöhet a karanténból, vörös ország esetén két negatív teszt kell ehhez. Zöld jelzésű országoknál nincs ilyesmire szükség.

Merkely az ATV Híradójának azt mondta, jelenleg a négy nagy orvosi egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja tudja elvégezni a legtöbb PCR-tesztet, de az állam csak augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, utána a beutazóknak ezt maguknak kell fizetniük. A rektor ezt úgy tudja elképzelni, hogy a beutazók valamilyen listáról választhatják ki, hol csináltatják meg a tesztet.

Merkely a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, szerinte rengeteg szép hely van Magyarországon, ahol pihenni lehet, így megúszható például a teszteléssel és a karanténnal együtt járó szervezés is. Figyelmeztetett, hogy egyelőre nem tudunk pontos adatokat más országokról, így azt sem, hol mekkora mértékű lehet a fertőzöttség valójában.

Példaként említi Horvátországot, amely egyelőre ugyan zöld besorolást kapott, de ez bármikor megváltozhat, ahogyan a többi ország esetében is. A rektor éppen erre számít – hogy a lista folyamatosan változik majd. Szerinte azért kaphatott zöld besorolást ez a szomszédunk, mert a legtöbb magyar „pozitív eset” Szerbia és Ukrajna felől fertőződött meg.

Kérdésre válaszolva Merkely azt mondta, szerinte ez még nem a második hullám, a környező országokban azért nőhetett meg ennyire a fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor megkezdődött a korlátozó intézkedések lazítása, amikor a betegszám még nem volt kellően alacsony.

Merkely azt mondta: azért sem érdemes most külföldre menni, mert egy onnan hazatérő magyar állampolgár kapcsolatai révén sokkal több embert megfertőzhet, mint mondjuk egy külföldi, aki csak nyaralni jön hozzánk, de kapcsolatai nincsenek itt, így jóval kevesebb emberrel érintkezik közvetlenül.

A rektor úgy véli, szeptemberben érkezhet meg a második hullám, ekkor ugyanis elkezdődik az iskola, sokkal többen mennek munkába, és a hűvösebb idő miatt sokkal többet tartózkodunk majd zárt térben, ami kedvez a vírus terjedésének. Ráadásul ekkor jön el a felső légúti fertőzések szezonja is. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s