h i r d e t é s

A sor végén kullognak a magyar fizetések

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A sor végén kullognak a magyar fizetések

2021. március 31. - 06:10

 

Hiába nőttek az elmúlt években a magyar bérek, európai összehasonlításban a rangsor végén kullogunk. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai alapján 2020-ban Magyarországon az Európai Unió negyedik legalacsonyabb nettó fizetését vitték haza a dolgozók, 27-ből a 24.-ek vagyunk.

A kép illusztráció! - Forrás: beregihirek.hu

Tavaly az egyedülállók, gyermektelenek átlagos nettó bére 9488 euró volt. Ezzel az eredménnyel csak a letteket (9321 euró), a románokat (8495 euró) és a bolgárokat (6386 euró) előztük meg. Magyarország régiós versenytársainál, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is többet keresnek a munkavállalók, mint mi.

Sőt, a magyar fizetések hiába emelkedtek átlagosan 9 százalékkal tavaly forintban, euróra átváltva egyszázalékos csökkenést lehetett tapasztalni a 2019- es évhez képest. Ennek az az oka, hogy a magyar fizetőeszköz értéke nagyobb arányban gyengült, mint ahogyan a bérek növekedtek.

Negatív dobogós helyet sikerült viszont elérnünk az adózás tekintetében. A magyar bérekre rakódó adóteher 43,6 százalék, ennél intenzívebben már csak Belgiumban (44,1 százalék) és Németországban (45 százalék) sarcolják a fizetéseket. Egyedül abban állunk jobban nemzetközi összehasonlításban, ha valaki több gyermeket nevel, illetve ha az átlagnál sokkal jobban keres, mert ezekben az esetekben kisebb az elvonás mértéke. (Forrás: www.szabadeuropa.hu) / nyomtassteis.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s