h i r d e t é s

A sportra fordított kiadások 450, míg az egészségügyiek 39 százalékkal nőttek hét év alatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A sportra fordított kiadások 450, míg az egészségügyiek 39 százalékkal nőttek hét év alatt

2019. november 13. - 10:24

 

Az oktatásra fordított összegeknél 2011 és 2018 között összességében 30 százalékos növekedést lehetett mérni. - írja a propeller.hu.

Az Mfor.hu nézte át a 2011-2018 közti zárszámadásokat, és azok alapján kirajzolódott, hogy mely területekre mennyit áldozott a második és harmadik Orbán-kormány (meg egy kicsit már a negyedik is). 

A lap szerint 

  • a sportra fordított kiadások – a társasági adó (tao)-pénzekkel együtt – hét év alatt a négy és félszeresére növekedtek (vagyis 450 százalékos volt a növekedés);
  • az egészségügyre szánt kiadások ezen idő alatt mindössze 30 százalékkal növekedtek;
  • az oktatásra szánt kiadások hét év alatt 30 százalékos növekedést produkáltak.

A lap ezen területek alfunkcióit is vizsgálta, hogy azokra mennyit költött a Fidesz-kormány hét év alatt.

Sport és szabadidős tevékenységre a kormány 2011 és 2018 között 525 százalékkal növelte meg a kiadásokat, míg például az iskolai előkészítésre, alapfokú oktatásra arányaiban 42 százalékkal kevesebb, középfokú oktatásra pedig 10 százalékkal kevesebb pénz jutott.

Ennek eredménye lett, hogy ma már forintosítva több pénzt tol be a kormány a sport területére, mint az alap- és középfokú oktatásra külön-külön

- olvasható a cikkben.

A lap szerint 2011-ben még nem volt olyan részterület az oktatásban, amely kevesebbet kapott volna a sportra fordított forrásösszegeknél.

  • "2018-ban viszont a tao-pénzekkel együtt 455 milliárdot fordítottak sportra, 
  • iskolai előkészítésre és alapfokú oktatásra 252,7 milliárd ment,
  • középfokú oktatásra pedig 261,3 milliárd forintot költött már tavaly kormány."

A cikk szerint az egészségügyben is megfigyelhető egy hasonló trend a kiadásokat tekintve:

"2011-ben még majdnem ugyanannyit kötött a kormány sportra, mint háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatra, és több jutott rendelői, orvosi, fogorvosi ellátásra, tavaly már háttérbe kerültek ezek az egészségügyi területek.

  • A sport 455 milliárdos tényleges forrásigényével szemben
  • háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatra 152 milliárd forintot,
  • rendelői, orvosi és fogorvosi ellátásra 83,5 milliárdot fordított.

Érdemes itt egy gondolat erejéig kitérni arra is, hogy változatlanul a legkevesebb forrás a közegészségügyi tevékenységekre is szolgáltatásokra jutott tavaly, mindössze 40 milliárd forint, ami mindössze 8 milliárddal több a 2011-es kiadásnál."

A cikk szerint 2018-ban a kormány összességében 39 százalékkal kevesebb forrást fordított a rendelői, orvosi és fogorvosi ellátásra, mint 2011-ben, a háziorvosoknál pedig mindössze 68, míg a közegészségügyre fordított forrásoknál csak 23 százalékos volt az emelkedés a vizsgált 7 évben.

Az Mfor.hu grafikája:

A lap szerint reálértéken nézve tavaly a fogorvosi, orvosi és rendelői ellátásra összességében 46 százalékkal kevesebb jutott, mint 2011-ben. Az egyéb egészségügy területén pedig reálszinten 14 százalékos forráskivonás történt. Utóbbi alá tartozik a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, orvosi felszerelések és műszerek, más egészségügyi termékek árának, forgalmazásának támogatása, az egészségügyi kutatási és módszertani tevékenységek finanszírozása – írja az Mfor.hu.

propeller.hu


 

h i r d e t é s