h i r d e t é s

A stupek hasznossága a ragadozóhalas horgászatnál

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A stupek hasznossága a ragadozóhalas horgászatnál

2020. április 13. - 16:35

 

Az igazán felkészült ragadozóhalas horgászok tudják, hogy a stupek mennyire hatékony eszköznek számít. 

Forrás: damil.hu

Főként a harcsákat üldözőbe vevő és őket kapásra bírni akaró sporiknak érdemes megtanulni a stupek módszert.

A cikkben most mi is megmutatjuk ennek a kiváló eszköznek a működését, természetesen felhívva a figyelmet a módszer eredményességére.

Pontosan mi az a stupek, illetve mi a hasznossága?

A stupek gyakorlatilag egy nagy méretű úszónak felel meg. Vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy a nagyobb méretű úszót helyettesíti. A legfontosabb szerepe pedig az, hogy a csaliként felkínált csalihal ne tudjon alámerülni a mederben, hanem a felszín alatt keltse fel a ragadozó halak figyelmét.

Szerkezetét tekintve a stupek egy 60-80 centiméter hosszúságú cső, nagyjából 100-140 gramm felhajtóerővel. A stupekre kerül maga az előke, rajta pedig a horog. Amikor a kész szereléket bedobjuk, a stupek a felszínen marad, a kishal szabadon úszkál, mi pedig várhatjuk a kapást.

Milyen halakra horgászhatunk a stupek módszerével?

A ragadozóhalakon belül elsősorban a harcsa horgászata kapcsán jellemző a stupek használata. A harcsa ugyanis gyakran bújik meg a parthoz közeli, sekély vizű szakaszokon, ahol a felszínhez közel megtalálható csalit veszi fel előszeretettel.

Kulcsfontosságú tehát, hogy a csali még csak véletlenül se merüljön alá az iszapba, mert úgy drasztikusan csökken a kapás bekövetkezésének az esélye. A Damil.hu-nál kapható stupek pontosan abban jelent tehát hathatós segítséget, hogy a felkínálás módja stabilan a vízfelszínhez közel essen. Ennek köszönhetően csattanós kapásokra és szép fogásokra lehet számítani.

Mekkora távolság érhető el a stupekkel felelt szerelék segítségével?

Fontos tudni a stupekkel szerelt végszerelék kapcsán, hogy nagy távolságra nem lehet könnyen eljuttatni. Ez a módszer tehát nem az, amikor egyetlen dobással elérhető a közel száz méterre lévő túlparti nádas.

A stupekes módszer alkalmazásakor tehát számolnunk kell vele, hogy legfeljebb húsz vagy harminc méteres távolságban gondolkodhatunk. Ennek megfelelően számos esetben érdemes csónakkal megközelíteni a leginkább ígéretesnek tűnő horgászhelyeket, ahol a harcsák tartózkodási helyét egyébként sejtjük.

Azt azonban mindenképp leszögezhetjük, hogy a stupek a modern horgászat egyik legpraktikusabb kellékének számít. Lenyűgöző eredményeket produkál ugyanis a módszer, nem ritkán kapitális példányok megfogásához segítve az ügyes horgászokat.

Persze kell némi idő a technika elsajátításához, azonban az eredmények gyorsan meghozzák az ember kedvét. Nemsokára következik a harcsák kapókedvének a legjobb időszaka, érdemes tehát minél előbb megoldani a stupek beszerzését.


 

h i r d e t é s