h i r d e t é s

A svéd miniszterelnök megvonná a támogatást Magyarországtól

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A svéd miniszterelnök megvonná a támogatást Magyarországtól

2019. április 15. - 08:04

 

Elég komoly kifogásokat fogalmazott meg Stefan Löfven a magyar kormány migrációval kapcsolatban tanúsított botrányos magatartásával kapcsolatban.

Kjell Stefan Löfven svéd politikus, a Svéd Szociáldemokrata Párt vezetője és Svédország miniszterelnöke - Fotó: STINA STJERNKVIST/AFP

Miközben Orbán és a szócsöveként működő, orosz mintát követő dezinformációs közmédia sosem látott mennyiségű illegális bevándorló-áradattal riogat minden egyes nap, mindössze arról szól ez az egész mese, hogy 1200 menekültet fogadnia kellett volna kicsiny hazánknak.

Nem milliókat. Ehelyett egy tyúkólnak is gyatra kerítéssel akarjuk megfékezni a semmit. Mindez csak egy a Fidesz gondatlanságai közül, amiket az elszámoltatástól való félelmükben elkövettek. Az emberi és szabadságjogok semmibevétele – bár ez erősen vitatott nézet – elsőként a saját választóikkal szemben kockáztatták meg. És a válság, valamint az a körülmény, hogy a demokráciát húsz év alatt nem lehet megtanulni, elég volt ahhoz, hogy észrevétlenül visszalépjünk a rendszerváltás előtti időkbe. Hogy most nem szocializmusnak hívjuk, hanem illiberális kereszténydemokráciának, tök mellékes. Minden diktatúra a demokrácia vakfoltjait használja ki.

Ebből lett elege az Európai Parlamentnek és a svéd miniszterelnöknek.

Vasárnap este jelent meg egy interjú Stefan Löfven svéd miniszterelnökkel, a Dagens Nyheter című lapban, aminek már a címe is Magyarországról szól: "Nem tartható tovább, ahogy Magyarország kezeli a migrációt".

A svéd kormányfő szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarország az EU kohéziós politikájának az egyik legnagyobb nyertese, de közben az ország kormánya blokkolja a menekültügyi szabályozás megoldását, és nem teljesíti az EU-s kötelezettségeit sem (egy 2015 szeptemberi EU-s határozat alapján 1200 menekültet kellett volna befogadnia Magyarországnak, de egyet sem fogadott).

Löfven azt akarja, hogy a következő EU-s költségvetésben, vagyis 2020-tól, legyenek komoly pénzügyi következményei az ilyen viselkedésnek. Szerinte a magyar kormány nem kaphat megint ilyen sok pénzt, mint az elmúlt hét évben. Jelezte azt is, hogy más kormányok is osztják ezt a svéd álláspontot.

Németország EU-hoz delegált nagykövete szintén a Magyarországnak járó támogatások csökkentésével fenyegetett két hónapja, mert a magyar kormány egymás után több külpolitikai döntést is megvétózott Brüsszelben. /444/

Ez a fenyegetés súlyosabb, mint azt bárki fel merné vállalni. Az EU támogatása nélkül a gazdaság pillanatokon belül összeomlik. Köszönhetően a rendszerváltást követő kormányok – és oroszlánrészt ideértendő a Fidesz is – a hatalom kizárólagos monopóliumáért vívott esztelen harcának. Az orosz hitel, az öreg Vologya ismeretében inkább értendő veszélyes uzsorának. A kínaiak sem arról híresek, hogy csak úgy haladékot adnának bárkinek is.

Mondhatjuk azt is, hogy nyakig merültünk a híg fostengerbe szélesre tátott szájjal, és ez a trutyi hullámzik.


 

h i r d e t é s