h i r d e t é s

A Szentháromság-szobor azonnali felújítását kezdeményezi Király József

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Szentháromság-szobor azonnali felújítását kezdeményezi Király József

2021. július 06. - 11:32

Király József (Szövetség a Hírös Városért) belvárosi önkormányzati képviselő újból napirendre venné a város egyik legrégebbi műemlékének, a Szentháromság-szobornak a felújítását, olvasható a Közgyűlés elé benyújtott képviselői indítványok között.

Kecskemét utolsó nagy pestisjárványának emlékére állíttatták a túlélők 1742-ben a barokk stílusú Szentháromság emlékművet, ami nagyon régóta vár felújításra.

A Szentháromság szobrot a pestisjárványban elhunytak emlékére emelték / Fotó: kecsUP

10 évvel ezelőtt közadakozásra kérte a város lakóit a néhány éve elhunyt Farkas Gábor, Jeney Gábor plébános, valamint Kecskeméttől időközben elköszönt Mák Kornél KDNP-és alpolgármester és a néhai Fideszes belvárosi önkormányzati képviselő, Vörösmarty Attila. A szükséges munkálatokra akkor 17,5 millió forintot kívántak közadakozásból összegyűjteni.

Király József az indítványában meg is említi azt, hogy az elmúlt évtizedben számos kezdeményezés indult a szobor felújítására, de tudomása szerint a pénzgyűjtésen kívül konkrét lépések nem történtek.

Az ilyen jellegű fogadalmi emlékmű a 18. század első két harmadának jellegzetes közép-európai műfaja volt. / Fotó: kecsUP

A képviselő az indítványát azzal indokolja, aminek a felújítását soron kívül kéri megindítani, hogy a klímaváltozás és a megnövekedett gépjárműforgalom okozta káros anyagok egyre inkább tönkre teszik az emlékművet.

Az indítványról a soron következő közgyűlésen döntenek, 2021. július 8-án.

 

kecsup.hu