h i r d e t é s

A sztrájkjog visszaállítását és 45 százalékos béremelést követel a Pedagógusok Szakszervezete

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A sztrájkjog visszaállítását és 45 százalékos béremelést követel a Pedagógusok Szakszervezete

2022. október 23. - 07:14

Tízpontos listájukban azt is követelik, hogy a kormány fejezze be a tanárok megfélemlítését.

Forrás: Pedagógusok Szakszervezete PSZ/Facebook

"Összefogunk, folytatjuk, nem félünk!" címmel közleményt fogadott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombaton, amely a hétvégén tartja XXXIV. kongresszusát Hajdúszoboszlón.

A Telexnek is elküldött, tízpontos dokumentum szerint a PSZ követeli, hogy a kormány és a parlament „állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését”, és azt is, hogy a kormány azonnal emelje a pedagógusok bérét, első lépcsőben 45 százalékkal.

Önálló oktatási minisztérium felállítását is követelik, és azt is, hogy a kormány rendezze a nevelést-oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók, valamint a szakképzésben foglalkoztatottak bérét is, a szakképzés pedig legyen ismét a köznevelés része. Azt kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy nevezzen ki olyan, „az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről”.

A követelések része a központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás, az intézményvezetők jogkörének visszaállítása is.

A két pedagógus szakszervezet a napokban nyílt levélben is felszólította Orbán Viktort a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívására.

Budapesten túl szinte az összes nagyobb magyar városban volt demonstráció is a munkabeszüntetés mellé, sok száz résztvevős rendezvényeket tartottak a tanárokkal szolidáris tüntetők. Az esti fővárosi esemény pedig kifejezetten nagyra sikeredett, több ezer tüntető vonult a Hősök teréről a Belügyminisztérium épületéhez.

A két pedagógusszakszervezet október 27-én újabb országos sztrájkot tart.