h i r d e t é s

A túszul ejtett Alkotmánybíróság kollaboráns elnöke a túszejtők védelmét kéri (álláspont)

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A túszul ejtett Alkotmánybíróság kollaboráns elnöke a túszejtők védelmét kéri (álláspont)

2021. december 22. - 13:00

 

Az Eötvös Károly Intézet blogbejegyzése Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság elnökének leveléről.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az Eötvös Károly Intézet reagált Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke által december 14-én közzétett nyílt levelére, amelyben arról írt: azok az "egyre erősödő politikai jellegű elképzelések, amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba" szerinte támadást jelentenek a demokrácia és a jogállamiság ellen.

Az Eötvös Károly Intézet A túszul ejtett Alkotmánybíróság kollaboráns elnöke a túszejtők védelmét kéri című blogbejegyzésben fejtette ki álláspontját:

"A Magyarországon 2010 után kialakult politikai rendszer demokráciának mutatja magát, miközben nem az, többek között azért, mert a formálisan létező demokratikus intézmények – amelyeknek éppen a demokrácia működésének védelme lenne a célja – az autokratikus hatalmi célok szolgálatában állnak. Sulyok Tamás levele ennek az álságos működésmódnak ékes példája: az autokrata rezsim által pozícióba juttatott elnök a jogállamot lebontó, a hatalmi ágak elválasztását megszüntető, az Alkotmánybíróságot a hatalmi célok szolgálatába állító autokratikus hatalom legfőbb közjogi méltóságaitól valójában a jogállam felszámolását jelentő közjogi állapot fenntartását kéri" - írták.

Hozzátették: bár előre nem tudhatjuk, hogy Orbán mélyállamának aktorai pontosan miként cselekszenek majd egy esetleges egyszerű többségű ellenzéki siker és kormányváltás esetén, az Alkotmánybíróság elnökének levele nem a legjobb előjel. Az Eötvös Károly Intézet elnöke Majtényi László, aki 1990-1995 között az Alkotmánybíróság főtanácsosa is volt. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s