h i r d e t é s

A védőnők megint kimaradtak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A védőnők megint kimaradtak

2016. június 17. - 08:40
0 komment

 

Nem ünnepelték felhőtlenül idén a védőnők napját - írja a SZABADFÖLD.

A kép illusztráció!

Az érintettek közül az alapellátásban dolgozók, ahogy 2013-ban, úgy idén is kimaradtak a béremelésből – hívta fel a figyelmet a Magyar Védőnők Egyesülete. A kezdő védőnők a garantált minimálbérnél alacsonyabb fizetéssel, 121 ezer forinttal indulnak a pályán. Így 60 ezer forinttal keresnek kevesebbet havonta, mint a fekvő- és járóbetegellátásban dolgozó, hasonló végzettségű kollégáik. Ha nem emelik a bérüket, a korosodó védőnők csak annyi fizetéssel mennek majd nyugdíjba, mint amennyit a kezdő ápolónők kapnak – utóbbiak ugyanis több pénzre számíthatnak a 95 ezer egészségügyi szakdolgozót érintő bérmegállapodás szerint. A védőnők ebből kimaradtak, s a fiatalok számára nem vonzó e pálya.

Jelenleg immár 400 üres álláshelyet számlálnak, ezek betöltésére remény sincs, sőt sok megkeseredett védőnő hagyja el a pályát.

A 25 éve alapított egyesület átadta az Év Védőnője díjakat is: kistelepülés kategóriában Balázsné Németh Margit, Jánosháza, a közepes települések közül Répásy Anita, Bodajk, a nagyvárosiak közt Szalainé Tímár Szilvia, Budapest X. kerületének területi védőnője kapott elismerést.

szabadfold.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s