h i r d e t é s

A WHO is hibázott a járványkezelésben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A WHO is hibázott a járványkezelésben

2021. május 12. - 18:09

 

El lehetett volna kerülni a koronavírus-világjárványt, a pedig WHO hibázott azzal, hogy túl későn nyilvánították a vírus terjedését pandémiának és az utolsó pillanatig halogatták az utazási korlátozások bevezetésének javaslatát – áll egy friss elemzésben, melyet egy WHO által megbízott független testület rakott össze. - írja a Portfolio

Forrás: wikipedia

Az Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (Független Pandémia-Felkészültségi és Válaszadási Panel – IPPPR) elemzése szerint a WHO-nak sokkal előbb világjárvánnyá kellett volna nyilvánítania az új koronavírust és azt javasolták, hogy a minősítési feltételeiken azonnal változtatni kell, annak érdekében, hogy ne terjedjen el ilyen gyorsan ismét a világon egy újabb járvány a jövőben.

A Panel szerint egy héttel előbb, már január 22-én vészhelyzetet kellett volna hirdetnie a WHO-nak, , ahelyett, hogy január 30-ig várnak. Hozzátették: hibázott a WHO azzal is, hogy saját irányelveiknek megfelelően csak legvégső lépésként javasoltak utazási korlátozásokat, melyeket egyes országok már csak akkor kezdtek el implementálni, amikor a kórházaik kezdek túlterhelődni. A panel szerint az is hiba volt, hogy nem volt elég egészségügyi felszerelés a nemzetközi piacon és egy-két nagyobb játékos felvásárolta a teljes készletet.

A jövőre nézve azt javasolják, hogy

  • elszámoltathatóvá kell tenni azokat az országokat, amelyek hibája miatt világjárvány alakul ki,
  • létre kell hozni egy nemzetközi járvány-nyomonkövetési rendszert,
  • ingyenesen elérhetővé kell tenni a vakcinákat és a finanszírozás megkönnyítése érdekében járványprevenciós alapokat kell létrehozni,
  • a G7-országoknak 1,9 milliárd dollárral kell finanszíroznia a WHO Covax-programját, melynek célja az oltakozás elősegítése a kevésbé gazdag országokban.

Globálisan 159 millió ember fertőződött meg a járvány kezdete óta, 3,3 millió fertőzött halt meg. (BBC) / Portfolio


 

Kommentek

h i r d e t é s