h i r d e t é s

Adatok bizonyítják az otthon maradás sötét mellékhatását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Adatok bizonyítják az otthon maradás sötét mellékhatását

2020. május 11. - 13:21

 

Oroszországban ugrásszerűen megnőtt a családon belüli zaklatások száma azt követően, hogy a koronavírus-járvány miatt otthon maradtak az emberek. - írja a napi.hu.

Illusztráció: pexels.com

Az ENSZ szerint ha ez így folytatódik, még nagyobb lesz a baj.

A családon belüli erőszak eseteinek száma több mint kétszeresére nőtt Oroszországban azt követően, hogy az emberek otthon maradtak a koronavírus-járvány kitörése után - idézte a Moscow Times Tatjana Moszkalkova emberjogi megbízottat.

Több mint 13 ezer orosz nő hívta fel az otthoni zaklatás bejelentésére szolgáló forró dróton a családvédelmi hatóságokat áprilisban, miközben márciusban ez a szám még alig volt több hatezernél.

Nagyon sötét a kép - összegezte Moszkalkova a helyzetet, és felszólította a hatóságokat, hogy függesszék fel a karanténszabályokat azokra a nőkre vonatkozóan, akiknek el kellene menekülniük otthonról. Parlamenti képviselők az elmúlt hónapban hasonló kéréssel fordultak a kormányhoz, kiegészítve azzal, hogy a bajba került nőknek ideiglenes lakóhelyet kellene biztosítaniuk és a rendőrségnek reagálnia kellene a házon belüli zaklatásról érkező bejelentésekre.

Oroszországban 2017-ben levették a bűncselekmények listájáról a családi erőszakot, amit felül akartak vizsgálni a járvány kitörése előtt. A parlament felsőháza, a szenátus elnöke megígérte, hogy amint lehet visszatérnek az ügyre. Eközben az ENSZ becslése egy fél évig tartó karantén esetén 31 millióval ugrana meg a családon belüli zaklatások száma, egy év elzártság estén 61 millió lenne ez a szám.

napi.hu


 

h i r d e t é s