h i r d e t é s

Ahogy a nyár is véget ér, a hőség vége is látszik már

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ahogy a nyár is véget ér, a hőség vége is látszik már

2019. augusztus 31. - 05:33

 

A hétvégén hőség várható, a hőmérséklet csúcsértékei többfelé meghaladják majd a 30 fokot. - írja az Időjárás.hu

Szombaton szórványosan, vasárnap elvétve alakulhat ki zápor, zivatar,tehát az időjárás alapvetően kedvez a szabadtéri és vízparti programoknak. Kedden előreláthatólag egy hidegfront zárja le a nyarat.

Délelőtt napos, kissé felhős idő várható csapadék nélkül. Délután az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk kevés fátyol-és gomolyfelhővel. A Dunántúlon és északkeleten időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, amelyből helyenként fordulhat elő zápor, zivatar.

A keleti szél többnyire mérsékelt marad, a délutáni csúcsértékek 29, 34 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás kevés felhővel. Délután folytatódik a napos, száraz idő, legfeljebb északkeleten alakulhat ki zivatar. Mérsékelt lesz a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Augusztus utolsó napján front nem érkezik, de a tartós hőség nagyon sok időjárás-érzékeny embert megvisel, sőt ilyenkor még az egészséges szervezetet is fokozott terhelés éri. - írja a meteoklinika.hu

A tartós melegben melegfrontot jellemző tünetek léphetnek fel, az intenzív migrén mellett fáradékonyságra és alvászavar is készülni kell. A nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt szellőztessen, és egy fürdő is elősegítheti a pihenést. Az álmatlanság a következő napi teljesítményére is rányomhatja a bélyegét, fáradékonyabb lehet és a figyelme is lecsökken. A napközben fellépő fáradtság leküzdésében segít, ha elfogyaszt 2-3 csésze citrommal ízesített teát, a kávé és más magas koffeintartalmú italok fogyasztása most is kerülendő!

A Dunántúlon és északkeleten helyenként záporeső és zivatar kialakulása várható, amelynek következtében erősen fülledté válik a levegő, az asztmások légszomjat és nehézlégzést tapasztalhatnak.

A hőség okozta tüneteket a következő napokon szintén előjöhetnek, ezért amennyiben intenzív tüneteket tapasztal, foglaljon időpontot, és jöjjön el egy meteogyógyászati kivizsgálásra, mert az időjárás érzékenység a legtöbb esetben romló tendenciájú!

Szabadtéri programoknak alapvetően kedvez az időjárás. Érdemes kihasználni a nyár utolsó hétvégéjét és minél több időt a vízparton tölteni, mert könnyen lehet, hogy idén már nem lesz strandolásra alkalmas hétvége! A hőérzet magas, a nagy melegben könnyen rosszul lehet, ha nem figyel: testtömegtől függően fogyasszon el legalább napi 2-3 liter folyadékot és kerülje a nehéz, zsíros ételeket. Az UV-sugárzás a napos időben eléri az erős fokozatot, nagy a leégés és a napszúrás veszélye. Használjon legalább 30-as faktorszámú fényvédő krémet és védje fejét széles karimájú szalmakalappal! A hőség elviselése könnyebb, ha világos és jól szellőző ruhadarabokat visel!

A pollenterhelés nagy. A parlagfű légköri pollenkoncentrációja országszerte eléri a nagyon magas szintet, de helyenként extrém mennyiségben lehet jelen a levegőben. Az allergiások erős vagy igen erős tüneteket tapasztalhatnak: gyakori ilyenkor a tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés! Az allergiás tüneteket enyhítheti azzal, ha gyakrabban most kezet és hajat, valamint kerüli a tejtermékek fogyasztását.

A közlekedés során a helyenként kialakuló zivatarok és a hőség okozza a legnagyobb veszélyt. A hőségben tompulnak a reflexek, figyelmetlen sofőrökkel találkozhat az utakon, ez pedig fokozott veszélyt jelent. Zivatarok környezetében az intenzív csapadék rossz látási viszonyokat eredményez, emellett az útburkolat is csúszóssá válhat. A balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel és legyen nagyon körültekintő!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s