h i r d e t é s

Akár minden évben szükség lehet majd emlékeztető oltásra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Akár minden évben szükség lehet majd emlékeztető oltásra

2021. január 23. - 07:38

 

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója szerint komoly korlátozások fenntartására van szükség annak érdekében, hogy a következő néhány évben csökkenjen a koronavírusos esetek száma az országban.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A tudósok szerint nem biztos, hogy az új mutációk a jövőben reagálni fognak a vakcinákra, sőt az sem kizárt, hogy nem fog kialakulni a természetes immunitás a koronavírussal szemben. A koronavírus elleni oltóanyagok beszerzése súlyos kiadást jelent minden országnak, a britek most például egy 600 millió fontos (242 milliárd forint) megállapodást kötöttek a Pfizer által kifejlesztett 40 millió adag vakcina beszerzésére.

Szakértők szerint a brit lakosság mintegy 70 százalékának, közel 46 millió lakosnak kell megkapnia a koronavírus elleni oltásokat annak érdekében, hogy az ország elérje a nyájimmunitást és megállítsa a vírus ilyen mértékű terjedését. Mivel a kifejlesztett vakcinák jelenleg csak időszakosan biztosítanak immunitást a koronavírussal szemben, a kormánynak fel kell készülnie a következő évben esedékes oltások biztosítására is – írja a Daily Mail.

Sir Patrick Vallance elmondta, a vizsgálatok alapján a koronavírus elleni oltóanyagok hatásosnak bizonyulnak a megjelent új mutáció ellen, bár egyelőre csak az országban megjelent törzs megfékezésére van lehetőség, mivel a dél-afrikai törzsek esetében a vizsgálati eredmények nem hoztak egyértelmű eredményt.

A szakértő szerint, mivel a kifejlesztett oltóanyagok az első megjelent vírus alapján készültek el, elképzelhető, hogy a jövőben újabb mutációkra már nem lesznek hatással, ám a megfelelő korlátozások bevezetésével elkerülhető az újabb tömeges fertőzések kialakulása a következő években. Mindemellett, az oltóanyagok fejlesztésének technológiai előrelépései lehetővé teszik majd, hogy az újabb mutációk megjelenésével akár heteken belül kifejlesszék a módosított oltóanyagokat a korábbi verziókból. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s