h i r d e t é s


Alacsony részvételre számítanak a német választásokon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Alacsony részvételre számítanak a német választásokon

2017. szeptember 23. - 08:15

 

Az utolsó kampányrendezvényeket járták a jelöltek a németországi választások előtti utolsó munkanapon, pénteken. - írja az ATV

Forrás: Spiegel

A kereszténydemokraták és a szociáldemokraták nagykoalíciójában lenne a legnagyobb többsége a kormánypártnak az előrejelzések szerint, ugyanakkor Angela Merkel győzelme szinte biztosra vehető.

A hatóságok a biztonság kedvéért azonban még a kibertámadások ellen is felkészültek.

Sokan attól tartanak, rengeteg választó távolmaradása a szélsőjobboldalinak nevezett Alternatíva Németországért szavazatainak növekedéséhez vezethet.

"Sokan még nem döntöttek. Újra elmondom, ez nagyon fontos ügy. Bizonytalan időkben élünk, ezt látjuk Németországon és Európán kívül is. A jövő érdekében a megfelelő irányba kell terelnünk a dolgokat. Ezért kérek mindenkit arra, hogy menjen el szavazni"

- üzente Merkel a választóknak.

Szakértők szerint valóban van esély arra, hogy alacsony lesz részvétel. Merkel negyedik mandátuma ugyan szinte biztosra vehető, a kormánykoalíció felépítése azonban bizonytalan. A közvélemény-kutatások szerint a kereszténydemokraták magasan vezetnek a szociáldemokraták előtt, akikkel 2013 óta nagykoalícióban kormányoznak. A mostani állás alapján egy újabb összefogás esetén 58 százalékos többségük lenne.

Az ATV megemlíti azt is, hogy magas a támogatottsága az Alternatíva Németországért nevű, bevándorlás-ellenes pártnak is. A kutatások 11 százalékot jósolnak nekik. A választások előtti napokban Németország fokozottan készült a kibertámadások ellen. Hónapok óta érkeznek ugyanis a figyelmeztetések egy esetleges külföldi beavatkozásról.h i r d e t é s

betöltés..

;