h i r d e t é s

Alagúttól alagútig tart a legújabb horvát viadukt - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Alagúttól alagútig tart a legújabb horvát viadukt - VIDEÓ

2023. március 09. - 18:20

Újabb bonyolult hídszerkezet készült el Horvátországban, amelynek hossza 224,45 méter, és a dél-dalmáciai Omist elkerülő építési projekt része - írta az Index.hr internetes hírportál csütörtökön.

A Cetina névre keresztelt híd - Forrás: Total Croatia News

A szerkezet átível a Cetina folyó felett, és mindkét oldalán alagútban végződik, így hosszabb, mint szabad szemmel látható.

A portál rámutatott: a Cetina névre keresztelt híd két irányból épült, és mindvégig úgy tűnt, hogy a kivitelezők nem voltak elég precízek, mert a két alagútból kibúvó végek nem voltak egy magasságban, és ezért nem lesznek összeköthetők középen. Valójában azonban speciális mérnöki technikával épült, és a híd keresztmetszetének változtatható magassága révén a szerkezet megépítése közben függőlegesen is elmozdult minden tolás alkalmával.

A beruházás értéke 23,16 millió euró (8,6 milliárd forint), célja pedig, hogy csökkentse a forgalmat és a torlódást Omis belvárosában.

A híd átadási ünnepségén Andrej Plenkovic horvát kormányfő is részt vett, de nem közölte, várhatóan mikorra készül el a Solintól Omisig tartó teljes elkerülő út.

Mint mondta, az a közbeszerzési eljárások lefolytatásának gyorsaságától függ. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Makarskától Omisig tartó útszakasz őszig megépül.

Úgy vélte: Omis a Cetina híd megépítésével jelentős "többletértékre tett szert". (MTI)/alon.hu