h i r d e t é s

Alapítványi támogatásból bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Alapítványi támogatásból bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja

2020. február 14. - 13:58

 

Az Ezer mosoly a Beteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kozák Szilvia február 14-én, pénteken egy közel 800 ezer forint értékű orvosi eszközt adott át a Pécsi Tudományegyetem Klini-kai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikájának. Az új öblítőpumpa az endoszkópos vizsgá-latokat segíti, megkönnyítve ezzel a diagnózis felállítását, és a terápia meghatározását.

Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikán évente közel 200 alkalommal történik gyomor-bélrendszeri endoszkópos vizsgálat csecsemőkortól egészen 18 éves korig. Az Ezer mosoly a Beteg Gyermeke-kért Alapítvány támogatásának köszönhetően egy közel 800 ezer forint értékű Pentax öblítő pum-pát sikerült megvásárolnia a klinikának, mely az endoszkópos vizsgálatok során a vizsgált terület le-mosására szolgál. Ezt az eszközt használni tudják például lenyelt tárgy (így gombelem vagy hegyes, éles tárgy) esetén is, amikor rendkívül nagy jelentőséggel bír, milyen gyorsan tudják meghatározni az idegen test pontos elhelyezkedését. A pumpa segítségével eltávolíthatók a látótérbe került szennyeződések, így a megnövekedett láthatóságnak köszönhetően lehetővé válik a megfelelő diagnózis felállítása és a terápia meghatározása. 


Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Ez kiemelten fontos gyermekkorban, amikor a vizsgálatok altatásban történnek. A látótérbe került szennyeződések ugyanis akadályozzák a tájékozódást, ezzel nemcsak a vizsgált területről kaphat-nak a szakemberek csekély információt, mely akadályozza a diagnózist, illetve a terápiát, hanem az endoszkóp megfelelő manőverezését is hátráltatja, ami adott esetben akár a vizsgálat biztonságos elvégzését akadályozzák meg. Végeredményül pedig a beteg újbóli vizsgálata válhat szükségessé, mely értelemszerűn újabb altatást igényel. Ezért van rendkívül nagy jelentősége az alapítványi tá-mogatásból a pécsi gyermekklinikára került új orvosi eszköznek, mellyel a fenti akadályok elhárul-nak.


 

h i r d e t é s