fbpx Alapítványokat zsarol az átláthatóságot ígérő cég | CIVILHETES

h i r d e t é s

Alapítványokat zsarol az átláthatóságot ígérő cég

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Alapítványokat zsarol az átláthatóságot ígérő cég

2016. január 26. - 08:43
0 komment

 

Kedves Zsuzsa, fizessen 25 milliót vagy figyelje a médiát! írták File László telefonjáról. 

A vállalkozó tagad, pedig tényleg a médiához fordult - írja a 24.hu.

Közérdekűnek állítja be tevékenységét az a vállalkozás, amely alapítványok minősítését végzi, hogy iránymutatást nyújtson az adományozóknak. A szolgáltatás még nem indult el, de egy sor szervezetet már megkerestek, hogy fizessenek elő a szolgáltatásra, illetve szponzorálják az oldalt sokmillióval, különben a médiában és nemsokára induló honlapjukon lejáratják őket – írja a VS.

Tényleg megkeresték a médiát

„Kedves Zsuzsa! Ma kell pontot tennünk a megállapodásunkra! Mi arra kérjük az Együtt a Leukémiás Gyerekekért Alapítványt, hogy szponzorálja a www.***.hu oldalt. A gyémánt fokozatú szponzorálás díja 25 millió Ft+áfa… A szponzori díj a mai napon jóváírásra kell kerüljön a számlánkon! A számlát és szerződést elektronikusan küldjük egy órán belül, ha elfogadta a feltételeket. Ha nem, szerdai naptól figyelje a médiát!”

Ezt az üzenetet File László, az AFF Média Zrt. képviselőjének mobiljáról küldték Fodor Zsuzsának, az Együtt a Leukémiás Gyerekekért Alapítvány kuratóriumi elnökének. Hasonló megkeresés érkezett az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványhoz, tőlük évi 3 237 930 forint+ÁFA összeget kértek, hogy adatbázisukban „fehéren gazdálkodó”, vagyis támogatásra ajánlott szervezetként szerepeltessék.

A „figyelje a médiát” fenyegetés annak fényében különösen érdekes, hogy File László a múlt héten a VS szerkesztőségét kereste meg azzal, hogy írjanak arról, hogy az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány szerinte nem arra fordítja az adományként kapott pénzeket, ami a deklarált célja. File azt kérte a portáltól, hogy forrásként jelöljék meg cége oldalát, melyen alapítványokat, civil szervezeteket minősítenének, hogy érdemesek-e a támogatásra.

Nagy bátorság kell a minősítéshez

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az AFF Média Zrt. és File László zsarolással felérő ajánlatokat küldött alapítványoknak. File hivatalosan nem tulajdonos és nem ügyvezető az AFF-ben, korábban viszont milliárdos vízipark-beruházás tervével házalt Pest megyei önkormányzatoknál, a projektből végül nem lett semmi. File a VS megkeresésére tagadta, hogy ő írta a médiával fenyegetőző sms-t, de azt arról a telefonszámról küldték, melyen a portál munkatársai is utolérték őt. Azt mondta: nem minősítenek át „fehérré” olyan alapítványokat, melyeket a saját vizsgálatuk szerint „támogatásra nem javasoltnak” minősítenek, de „szponzorációs szerződést attól még köthetnek velük”. Kérdés, hogy minek fizetne több milliót egy alapítvány egy olyan cégnek, amely nem tartja a működésüket tisztának.

Cseh Balázs, az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének szóvivője azt mondta: nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki minősítést adjon a közhasznú szervezeteknek. Az a szám, ami alapján Filéék minősítenek egy alapítványt, kevés az ítélkezéshez, a módszerük pedig átláthatatlan. A testület megkereste az AFF Média Zrt-t azzal, hogy tudnának segíteni egy megfelelő értékelési rendszer kialakításában, de nem kaptak választ.

 

24.hu


 

h i r d e t é s